Romanii mai au trei luni sa isi aduca masini ieftine din strainatate

Data publicarii: 06-10-2006
Romanii care vor sa faca o afacere buna si sa-si cumpere o masina la mana a doua din strainatate mai au la dispozitie doar trei luni, titreaza Adevarul. Daca pana acum acciza, TVA si taxa de inmatriculare nu depaseau 1.500-2.000 de euro, de la 1 ianuarie 2007, numai taxa de inmatriculare va costa intre 800 si 2.000 de euro, in functie de gradul de poluare al masinii si anul de fabricatie. Cu toate ca Uniunea Europeana a criticat aceasta decizie a Ministerului Economiei, ministrul Sebastian Vladescu a declarat ca "taxa speciala" va ramane neschimbata. In fapt, prin aceasta se urmareste protejarea pietei auto autohtone, care dupa 1 ianuarie ar fi putut fi invadata de masini la mana a doua din Europa.

"Acum, daca masina este importata din UE si Turcia, se plateste acciza (la valoarea stabilita de catalogul Eurotax),iar pentru autoturismele de peste 2.000 de centimetri cubi se va plati si taxa de solidaritate in valoare de 1% din pretul masinii.

La toate acestea se adauga si TVA", a declarat Bogdan Bobocescu, purtator de cuvant al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Concret, pentru o masina care costa 5.000-6.000 de euro in strainatate, dupa achitarea acestor taxe si inmatricularea autoturismului, cheltuielile totale ajung undeva in jurul a 7.500 de euro. Dupa 1 ianuarie insa, o masina de 5.000 de euro adusa in tara ar putea ajunge si la 8.000 de euro.

Cum sa iti iei masina avantajos din UE

Atunci cand nu ai un buget foarte mare, dar iti doresti totusi o masina performanta, ai posibilitatea sa o cumperi in regim second-hand. In acest caz, exista trei variante: cauti un anunt in mijloacele media si cumperi masina direct de la proprietar, faci o vizita la un parc auto second-hand sau iti achizitionezi autoturismul din strainatate.
Cu 6.000 de euro, de exemplu, poti cumpara o masina second-hand dintr-o clasa superioara, pentru care in Romania platesti cu cateva mii de euro in plus. Concret, un Volkswagen Golf, fabricat in 2002, costa in Germania intre 5.500 si 7.000 de euro, in functie de numarul de kilometri rulati si de dotari. In Romania, aceeasi masina poate costa si pana la 10.000-11.000 de euro.

Cele mai mici preturi la masini, inainte de impunerea taxelor, din cele 25 de tari ale Uniunii Europene, se gasesc in Danemarca si Ungaria. Comerciantii de masini aduse din strainatate fac bani frumosi din aceste tranzactii. Operatiunea este destul de simpla: te duci in Germania, Franta, Olanda sau Belgia, dai un tur prin parcurile auto second-hand si alegi o masina. Dupa ce ai batut palma cu dealerul, dai fuga cu ea la vama, platesti taxele, ii faci actele la RAR si politie, si gata.

Exista firme specializate in achizitionarea de autoturisme din strainatate care ii scutesc pe cei care isi doresc o masina din Europa si nu au timp sa se deplaseze personal. Internetul este plin de anunturi de genul "voi spuneti ce buget aveti, iar noi va aducem masina cea mai buna". AAA Auto, de exemplu, se ocupa cu achizitionarea masinilor second-hand atat din tara, cat si din strainatate. Doar ca, in preturile practicate de AAA Auto, este inclus si comisionul companiei, iar pretul masinii devine mai mare.

Sistemul este identic cu cel al agentiilor imobiliare: daca vrei sa iti vinzi masina, apelezi la AAA Auto si ceri un pret. Dupa o evaluare facuta de specialistii lor, se stabileste un pret, insa, in functie de masina dealerii vor mai adauga un comision de intermediere.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: