Juncker ia nota de decizia S&P de a cobori nota Greciei

Data publicarii: 28-02-2012 | International

Liderul ministrilor de finante din zona euro Jean-Claude Juncker a "luat nota" de coborarea notei Greciei de catre S&P, declarand ca se asteapta la o "puternica participare" a creditorilor privati in stergerea datoriei publice elene lansate vineri.

"Am luat nota de decizia Standard&Poor's de a a reduce ratingul Greciei la SD /default selectiv/", a declarat Juncker intr-un comunicat publicat luni seara. 

"Aceasta /decizie/ sau decizii similare ale agentiilor de rating au fost in mod corespunzator anticipate si luate in considerare in planificarea operatiunii PSI" /acronim pentru Private Sector Involvement in engleza/, a adaugat liderul ministrilor de finante ai zonei euro, care este de asemenea prim-ministru al Luxemburgului. 

Aceasta operatiune de schimb ar trebui sa permita Greciei, daca reuseste, sa obtina o stergere a datoriei de 107 miliarde de euro de la creditorii ei privati, aminteste AFP. 

S&P a constatat luni seara incapacitatea de plati reprezentata de operatiune, coborand nota Greciei la SD, ce reflecta un default de plati selectiv. 

Decizia S&P era asteptata dupa ce agentia indicase ca va cobori nota Greciei la SD de indata ce acordul de punere in aplicare a renuntarii din partea creditorilor privati va fi consimtit de institutiile financiare private asupra datoriei publice a Atenei. 

Cu toate acestea, agentia americana intentioneaza sa ia in considerare ridicarea ratingului tarii la CCC, nota atribuita emitentilor de calitate mediocra prezentand un risc real de nerambursare, atunci cand aceasta operatiune va fi integral realizata, probabil la mijlocul lunii martie. 

In schimb, "daca un numar suficient de detinatori de obligatiuni /publice/ grecesti nu accepta oferta de schimb... noi credem ca Grecia prezinta un risc iminent de default de plati caracteristic", scrie S&P.

Sursa: AGERPRES