Guvernul austriac cumpara actiuni de 250 de milioane de euro la Volksbank

Data publicarii: 28-02-2012 | Finante-Banci

Statul austriac impreuna cu actionarii Volksbank au ajuns la un acord privind viitorul Volksbank AG (OVAG). Primii pasi au fost deja facuti, prin vanzarea VBI si schimbarea relatiilor dintre OVAG si actionarii cooperative de credit. Prin acordul de luni seara, se trece la etapa urmatoare: actionarii  cooperative de credit, alaturi de statul austriac vor participa la majorarea capitalului OVAG cu 480 de milioane de euro, dupa reducerea acestuia cu 70% la 31 decembrie 2011.

"Dupa trei ani dificili de remodelare a business-ului, azi am creat o platforma pentru o dezvoltare sustenabila a Volksbank AG. Lichiditatea Volksbank AG s-a imbunatatit deja semnificativ dupa vanzarea VBI, iar prin majorarea deciza recent, situatia va fi si mai buna", a declarat Gerald Wenzel, CEO-ul Volksbank AG.

Masuri ce urmeaza a fi implementate:

- fuziunea dintre Volksbank AG si Investikredit bank va fi operata retroactiv,  incepand cu 31 decembrie 2011. 

- noua entitate va functiona ca o centrala a cooperativelor de credit, preluand integral activele entitatilor subordonate. Este exclusa crearea unei entitati separate pentru activitatile non-core.

- reducerea capitalului prin reducerea numarului de actiuni aplicata de la 31 decembrie 2011 a fost aprobata de toti actionarii, inclusiv cei minoritari. Este vorba de DZ Bank, Ergo, RZB, Osterreivhischer Genossenschaftsberband si holdingul cooperativelor de credit

- majorarea de capital va fi operata pentru a diminua efectele reducerii descrise la punctul anterior. OVAG va beneficia de o infuzie de 480 de milioane de euro. Statul austriac va achizitiona actiuni in valoare de 250 de milioane de euro,  iar actionarii majoritari ai OVAG vor contribui cu 230 de milioane de euro. In urma majorarii de capital, cooperativele de credit regionale vor ramane actionari majoritari.

 - statul austriac va oferi o garantie in valoare de 100 de milioane de euro. Spezele pentru aceasta garantie reprezinta 10%. Garantia va intra in vigoare dupa ce actionarii vor aproba modificarea statului Volksbank si tranformarea acesteia intr-o Verbundbank (cooperativa de credit urbana).

- RZB, unul din actionarii minoritari, s-a angajat ca va participa la orice masuri viitoare pentru imbunatatirea capitalizarii OVAG si va asista banca in demersurile pentru valorificarea partilor sociale.

- DZ Bank si Ergo, alti actionari minoritari, s-au angajat ca isi vor mentine expunerea pe OVAG, inclusiv in ceea ce priveste finantarea Volksbank Leasing si Volksbank Romania de catre DZ Bank. In plus, DZ Bank va prelua portofoliul Investikredint din Frankfurt, in valoare de 400 de milioane de euro.

- vanzarea Volksbank Romania si VB Leasing raman pe lista masurilor ce se doresc a fi implementate, insa aceasta va avea loc intr-un mod ce avantajeaza OVAG.

Comunicat de presa