Intrevedere Basescu-Borisov-Rompuy-Schmidt-Rutte privind extinderea Schengen

Data publicarii: 02-03-2012 | Politica

Presedintele roman Traian Basescu, premierul bulgar Boiko Borisov, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, premierul danez Helle Thorning-Schmidt (in numele presedintiei Consiliului UE) si premierul olandez Mark Rutte ar urma sa aiba o intrevedere privind extinderea spatiului Schengen, inaintea Consiliului European care incepe joi seara la Bruxelles.

Seful statului roman a sosit deja la sediul Consiliului, unde la ora locala 18 va incepe reuniunea Consiliului European. 

Pe agenda reuniunii la nivel inalt a UE, consacrata in general subiectelor economice, figureaza si o discutie despre dosarul extinderii Schengen. 

Singura tara care se opune aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie este Olanda, care si-a reafirmat joi pozitia, prin vocea premierul Mark Rutte, intr-o intrevedere la Bruxelles cu presedintele Parlamentului European Martin Schulz. 

Pentru extinderea spatiului Schengen este nevoie de unanimitate in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, Parlamentul European avand doar un rol consultativ in acest proces. Votul pozitiv al PE a fost deja dat, in luna iunie a anului trecut.

Sursa: AGERPRES