Analiza X-Trade Brokers: Razbunarea monedei Euro

Data publicarii: 06-03-2012 | Finante-Banci

Euro a recuperat intr-o luna intreaga pierdere suferita in anul 2011 in fata yenului japonez. Yenul a fost cea mai slaba moneda in raport cu Euro, in februarie 2012, iar coroana norvegiana cea mai puternica. Leul a inregistrat o perioada de stabilitate, iar zlotul si forintul au castigat 2,7% respectiv 2,4% in fata monedei europene. 

In 2011, Euro a pierdut 8,34% in fata monedei japoneze, care a fost cea mai puternica moneda comparativ cu cea europeana. In luna februarie 2012, moneda Euro s-a « razbunat » pentru infrangerea suferita anul trecut, castigand in fata yenului 8,84%, recuperand astfel intreaga pierdere si ajungand la o cotatie de 108,28 yeni pentru 1 Euro. « Intarirea Euro a fost sustinuta de sperantele evitarii scenariului falimentului dezordonat in Grecia si de indepartarea tensiunilor acute din sistemul financiar o data cu lichiditatea masiva si ieftina oferita de Banca Centrala Europeana (BCE). Pe de alta parte, yenul se depreciaza in mod traditional atunci cand apetitul pentru risc creste. La deprecierea yenului <> de asemenea si Banca Centrala a Japoniei, care a anuntat ca va injecta inca 10 trilioane de yeni in piata si a adoptat o politica de tintire a inflatiei», a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. 

Coroana norvegiana a castigat in februarie 2,86% in fata Euro. « Statul norvegian este un mare exportator (al cincilea exportator mondial de petrol si al doilea exportator de gaze naturale din Europa- 2010); astfel, spre deosebire de majoritatea statelor europene (care se confrunta cu probleme legate de deficitele bugetare), finantele publice ale Norvegiei au de raspuns intrebarii : « cat de mare sa fie excedentul bugetar ? ». In plus, ascensiunea pretului petrolului in februarie, in stransa legatura cu evenimentele din Iran si Siria, a avut la randul sau un impact pozitiv asupra coroanei norvegiene», a precizat Claudiu Cazacu.

In regiunea Central si Est-Europeana, forintul si zlotul au fost in februarie cele mai bine plasate fata de Euro, avansand cu 2,41%, respectiv cu 2,74% luna trecuta ; cele doua monede reactioneaza mai puternic decat leul atunci cand increderea investitorilor europeni cunoaste variatii : imbunatatirea asteptarilor de stabilitate in Europa, generata de interventia de 529,5 miliarde Euro a BCE, a fost un factor de influenta mai puternic pentru zlot si forint decat pentru leu. 

Leul s-a apreciat luna trecuta cu 1,69% comparativ cu dolarul american si a fost relativ stabil comparativ cu Euro. Leul a avut variatii in februarie, dar acestea au fost destul de modeste : moneda nationala a depasit pentru scurt timp pragul de 4,36 lei pentru un Euro, dar, pe parcursul intregii luni, deprecierea a fost marginala, respectiv de 0,18% in fata Euro. « Scaderea dobanzii de referinta la inceputul lunii a avut darul de a reduce apetitul pentru plasamentele speculative in lei, iar dobanzile la titlurile de stat ar putea sa continue traiectoria descendenta. Persista in acelasi timp unele preocupari privind capacitatea sistemului bancar de a sustine economia reala atunci cand bancile-mama ale institutiilor locale se confrunta cu necesitati crescute de capital. Pietele par sa fi intrat pe modul de asteptare si, in cele din urma, felul in care se desfasoara criza deficitelor din Europa va avea cel mai amplu impact asupra cursului de schimb. Cu toate acestea, imaginea Romaniei este una relativ buna in interiorul regiunii, perceptia fiind ca apartinem de segmentul cu o vulnerabilitate mai redusa la turbulentele europene. Increderea a fost demonstrata si de cererea solida pentru obligatiunile emise de Ministerul de Finante in dolari americani : chiar daca dobanzile reflecta inca o prima de risc importanta, a doua operatiune a insemnat o scadere a costului de imprumut de la 6,875% in ianuarie la 6,45% in februarie”, a aratat Claudiu Cazacu.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: