Toate bancile din Grecia vor participa la schimbul de obligatiuni

Data publicarii: 07-03-2012 | Finante-Banci

Toate bancile din Grecia care detin obligatiuni suverane elene eligibile pentru schimb sunt asteptate sa ia parte la schimbul de obligatiuni, au declarat marti pentru Reuters patru surse bancare.

Un bancher a afirmat ca bancile detin impreuna obligatiuni suverane elene de peste 40 miliarde de euro. 

Detinatorii de obligatiuni suverane elene au termen pana la 8 martie sa semneze acordul negociat intre Grecia si Institutul International de Finante. 

Luna trecuta, creditorii privati au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii initiale a obligatiunilor grecesti pe care le detin, peste obiectivul final care prevedea o stergere de 50%. Pierderile reale care vor fi inregistrate in conturile creditorilor privati vor fi mai mari de 70%. 

'Ma astept ca toate bancile din Grecia sa participe la schimbul de obligatiuni', a declarat pentru Reuters un important bancher elen. 

Grecia se asteapta ca detinatorii de obligatiuni suverane elene sa accepte oferta unica de a sterge aproximativ 100 miliarde de euro (140 miliarde de dolari) din datoria Atenei si este gata sa-i forteze sa participe la schimbul de obligatiuni, daca va fi necesar, a afirmat luni ministrul elen de finante Evangelos Venizelos. 

12 banci si investitori, printre care Allianz, AXA SA, Alpha Bank, BNP Paribas SA, CNP Assurances (CNP), Commerzbank AG, Deutsche Bank AG, EFG Eurobank Ergasias SA, Greylock Capital Management, ING Groep NV, Intesa Sanpaolo SpA, National Bank of Greece SA, au anuntat luni ca accepta sa participe la acordul negociat intre Grecia si Institutul International de Finante (IIF), ce prevede o stergere de 53,5% a valorii initiale a obligatiunilor grecesti din portofoliul bancilor. 

Reusita operatiunii de stergere partiala a datoriilor Greciei depinde de raspunsul concret al bancilor, companiilor de asigurari si fondurilor de investitii la oferta propusa.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: