Agentii si consultantii imobiliari ar putea fi obligati sa se specializeze

Data publicarii: 07-10-2006
Obligati sa se specializezeAgentii si consultantii imobiliari vor trebui sa faca dovada experientei in domeniu sau a absolvirii unor cursuri de specializare, pentru a fi brevetati, potrivit unui proiect de lege propus de Camera de Comert Imobiliar a Romaniei (CCIR). Activitatea de intermediere imobiliara va putea fi exercitata de persoane juridice fie in cont propriu, fie in contul unor terti, prin intermediul agentilor imobiliari brevetati, precizeaza documentul.

Agentii imobiliari vor trebui sa faca dovada unei experiente de un an in domeniu, sau a absolvirii unui curs intr-o institutie abilitata in acest sens de Camera de Comert Imobiliar (CCIR).

De asemenea, consultantii imobiliari trebuie sa aiba o experienta de cel putin trei ani in afaceri imobiliare sau in domeniile economic, financiar, bancar, sociologic, statistica, urbanism sau juridic. Acestia vor trebui sa faca si dovada absolvirii unor cursuri in domeniul imobiliar.

Agentii imobiliari vor executa operatiuni doar in numele societatii pe care o reprezinta, se mai arata in document. 

Consultantii imobiliari analizeaza caracteristicile bunurilor imobiliare, eficienta investitiilor intr-un anumit bun imobiliar, fac recomandari cu privire la vanzarea si cumpararea de bunuri imobile si realizaeza studii ale evolutiei pietei imobiliare.

Proiectul ar putea inaintat catre Parlament in prima parte a anului viitor.

In prezent, la nivelul Uniunii Europene se desfasoara eforturi pentru standardizarea profesiei de agent imobiliar. Romania participa la lucrari prin vicepresedintele Confederatiei Europene Imobiliare (CEI), Cristian Popescu Ialomita.

Standardul va aduce un reper referitor la felul in care trebuie reglementata profesia, va constientiza agentul imobiliar asupra rolului sau in asigurarea unei imagini de ansamblu a pietei si va aduce un plus de educatie celor care desfasoara activitatea in acest domeniu, este de parere presedintele Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Romania, Ruxandra Cleciu.

Standardul nu va putea fi definitivat daca nu se va armoniza pozitia statelor membre, a atras atentia presedintele CCIR, Emil Giurgiu.
 

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: