Joachim Gauck este noul presedinte al Germaniei

Data publicarii: Astazi, 19-03-2012 | International

Activistul pro-democratie din fosta Germanie de Est Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, a fost ales duminica cu larga majoritate, din primul tur de scrutin, in functia de presedinte al Germaniei, anunta agentiile internationale de presa.

Presedintele Bundestagului, Norbert Lammert, a declarat ca Gauck, s-a bucurat de sustinerea majoritatii partidelor, obtinand 991 de voturi din cele 1.232 exprimate. El a adaugat ca Beate Klarsfeld, candidata din partea formatiunii de extrema stanga Die Linke si singura contracandidata a lui Gauck, a obtinut 126 de voturi. Die Linke, care reuneste mai ales nostalgici ai fostei RDG, a preferat-o pe Beate Klarsfeld, care a facut din vanarea nazistilor motorul vietii sale. 

'Accept votul', a declarat solemn Gauck in fata Adunarii federale, la cateva minute dupa anuntarea rezultatelor. 

'Ce duminica frumoasa!', a exclamat el, citat de AFP, amintind ca exact in urma cu 22 de ani au avut loc primele si ultimele alegeri libere in fosta Germanie democrata, cu cateva luni inainte de Reunificarea germana din 3 octombrie 1990. 'Nu voi uita niciodata aceste alegeri. Niciodata'', a spus el, vizibil emotionat. 

'Ati ales un presedinte care nu poate sa gandeasca fara ideea de libertate' in el, a adaugat noul sef al statului. 

Noul sef al statului a fost ales de o adunare parlamentara speciala, numita Adunarea federala, formata din 620 de deputati ai Bundestagului si tot atatia delegati ai celor 16 legislative regionale. Candidatura sa, fara eticheta politica, s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile crestin-democrate, Partidul Liberal, social-democrati si Verzii, fiind criticat doar de partidul stangii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina in fosta RDG. 

Acest scrutin prezidential anticipat era necesar dupa demisia, in februarie, dupa numai 20 de luni de mandat, a fostului sef al statului, crestin-democratul Christian Wulff, grav afectat de un scandal de coruptie si de acuzatii de trafic de influenta. 

Desi in Germania, functia de presedinte este mai mult onorifica, titularul acestui post exercita o autoritate morala in tara, scrie AFP. 

Gauck a devenit popular pentru revolta sa impotriva regimului comunist din fosta RDG, dar mai ales pentru activitatea pe care a depus-o dupa caderea Zidului Berlinului, ca prim custode al arhivelor Stasi, fosta politie politica a RDG. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: