Ilie Serbanescu: Deprecierea leului este normala avand in vedere starea economiei

Data publicarii: Astazi, 19-03-2012 | Finante-Banci

Deprecierea istorica a leului este un lucru normal avand in vedere starea economiei iar tinerea monedei nationale la un nivel ridicat fata de moneda reper a fost artificiala, a declarat vineri, pentru AGERPRES, analistul economic Ilie Serbanescu.

'Pana acum leul a fost tinut la un nivel ridicat in mod artificial, acum se intampla ceea ce este normal. Eu stiu din scoala primara ca economia da starea cursului si nu invers, deci cursul ar trebui sa se coreleze cu economia si nu invers', a spus analistul economic. 

Ilie Serbanescu a precizat ca o economie fara perspective, fara consum, fara productivitate, nu putea tine leul la un nivel ridicat. 'In conditiile unei economii care merge rau de tot, cursul ar trebui sa mearga la fel, nu cum a fost pana in prezent. Am avut un nivel ridicat artificial al leului, asta pe banii de la Fondul Monetar International, dar incepand cu acest an va trebui sa dam bani catre FMI. Cu ce va tine cursul sus Banca Nationala, nu stiu', a explicat Ilie Serbanescu. 

Acesta a precizat ca planul economic trasat de FMI pentru tarile din zona Eurpei Centrale si de Est vizeaza existenta unor deficite externe uriase, finantate de banci, alaturi de liberalizarea contului de capital si un curs relativ fix. 'Bancile au finantat deficitele uriase pana acum din importuri, cat a mers, apoi au oprit finantarea, economia s-a dus jos, fara consum si productivitate, si acum cursul se duce in jos. Am auzit ieri ca reprezentantii BNR sustin ca reintregirea salariilor va ajuta PIB-ul. Parca pana acum spuneau ca salariile trebuie sa creasca doar atunci cand va creste productivitatea', a subliniat analistul economic. 

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in raport cu euro, iar Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de 4,3783 lei pentru un euro, in crestere cu 1,11 bani (+0,25%) fata de valoarea de 4,3672 lei anuntata in sedinta anterioara. Vineri, Banca Centrala a anuntat cel mai slab curs pentru moneda nationala din istorie. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: