O grupare care falsifica bancnote euro si lei a fost destructurata

Data publicarii: 20-03-2012 | Diverse

Politistii de combatere a criminalitatii organizate si procurorii DIICOT au destructurat o grupare, formata din opt persoane, care a contrafacut bancnote autohtone si straine pe care le-a pus in circulatie in judetele Mures, Harghita, Cluj si Sibiu, informeaza IGPR.

Patru dintre falsificatorii de bani au fost prinsi in flagrant, de catre politistii din cadrul SCCO Harghita, in colaborare cu BCCO Targu-Mures si procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Harghita, in data de 15 martie in localitatea Sangeorgiu de Mures avand asupra lor 128 de bancnote contrafacute de 50 si 100 de euro, toate cu aceeasi serie, care totalizau suma de 9.800 de euro. Concomitent cu derularea flagrantului au mai fost depistati alti doi membri ai gruparii. 

Din cercetari s-a stabilit ca bancnotele contrafacute au fost cumparate contra sumei de 1.400 de lei si doua telefoane mobile. De la locuinta unuia dintre membrii gruparii au fost ridicate, in vederea cercetarilor, o imprimanta si suma de bani in lei, rezultata in urma tranzactiei. 

Ulterior, la data de 16 martie au fost identificate alte doua persoane suspectate ca au fost implicate in contrafacerea si plasarea de bancnote straine si autohtone. 

Din cercetari s-a stabilit ca doi dintre membrii acestei grupari au contrafacut in perioada mai 2011 - martie 2012 bancnote autohtone si straine pe care le-au pus in circulatie pe raza judetelor Mures, Harghita, Cluj si Sibiu. 

Anterior, in cursul lunii februarie politistii din cadrul SCCO Harghita, cu sprijinul IPJ Harghita, au identificat si scos din circulatie sase bancnote contrafacute, din cupiura 50 euro, toate cu aceeasi serie, provenite de la aceeasi grupare infractionala. 

Politistii de combatere a criminalitatii organizate si procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Harghita efectueaza cercetari fata de cei opt suspecti pentru savarsirea infractiunilor de initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, falsificarea de monede sau alte valori, falsificarea de valori straine si inselaciune, sapte dintre acestia fiind retinuti pentru 24 de ore. 

Fata de trei dintre membrii gruparii instanta de judecata a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 zile, iar fata de ceilalti cinci s-au emis ordonante de obligare de a nu parasi localitatea de domiciliu pe o durata de 30 de zile.

Sursa: AGERPRES