Cat te costa sa te plimbi prin spatiu

Data publicarii: 22-03-2012 | Turism

Turismul spatial privat ar putea deveni o afacere de peste 1 miliard de dolari in urmatorii 10 ani, conform unui reprezentant al Administratiei Aviatice Federale americane (FAA), George Niedl, transmite Reuters.

 Virgin Galactic are deja proiectul pregatit

Avioane propulsate de rachete care vor efectua zboruri suborbitale sau noi capsule spatiale sunt construite si testate in prezent urmand sa intre in exploatare in 2013 sau 2014. 

"Pornind de la studii de piata, ne asteptam ca acest tip de activitate sa devina o industrie in valoare de 1 miliard de dolari in urmatorii 10 ani", a declarat George Nield, administrator asociat al Biroului pentru Transport Spatial Privat din cadrul FAA, in fata comisiei parlamentare americane care se ocupa de spatiu si aeronautica. 

"Este o industrie noua si in crestere. Daca ne uitam la ultimii 25 de ani, aproape toate lansarile au avut acelasi obiectiv la baza - sa punem inca un satelit pe orbita. Exista insa aceste noi oportunitati de afaceri care apar la orizont", a mai adaugat el. 

NASA a angajat deja doua companii private, Space Exploration Technologies si Orbital Sciences Corp. pentru a transporta provizii si echipamente stiintifice pe Statia Spatiala Internationala. De asemenea, zborurile suborbitale turistice sunt o realitate pentru viitorul apropiat. Turistii spatiali vor fi dusi pana la altitudinea de 100 de kilometri unde vor putea simti pe propria piele cateva minute de imponderabilitate si vor putea admira Pamantul pe fundalul negru, constrant, al spatiului cosmic.

O alta companie privata, Virgin Galactic, apartinand miliardarului britanic Richard Branson, a adunat deja 60 de milioane de dolari in depozite pentru viitoare zboruri turistice in spatiu. Un astfel de zbor costa 200.000 de dolari de persoana. 

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: