Deficit bugetar de 0,44% din PIB dupa primele doua luni

Data publicarii: 27-03-2012 | Economie

Bugetul general consolidat inregistra la finalul lunii februarie un deficit de 2,7 miliarde lei, respectiv 0,44% din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice (MFP), publicate luni. Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 29,3 miliarde lei au fost cu 6,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent in termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB. 

Veniturile fiscale au inregistrat in termeni nominali o crestere cu 12,7% fata de anul precedent: Dintre acestea, cresteri semnificative s-au inregistrat in cazul taxei pe valoarea adaugata (+9,4%), al accizelor (+9,9%) si impozitului pe venit (+25,8%). 

O crestere semnificativa a fost consemnata la alte impozite si taxe pe bunuri si servicii datorita colectarii in luna februarie a contributiei pentru finantarea unor cheltuieli in domeniu sanatatii, in suma de 208,8 milioane lei. 

Contributiile de asigurari au fost in suma de 8,6 miliarde lei, in crestere cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent atat in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (+5,1%), cat si in cazul veniturilor nefiscale (+29,6%). 

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate din resurse publice au crescut cu 31,3% fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 32 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 7,3% fata de anul precedent dar s-au mentinut la acelasi nivel ca procent in PIB de 5,2%. 

Cresterea s-a inregistrat in principal la proiectele finantate din fonduri UE, cu 38% mai mari fata de anul 2011 si dobanzi cu 24,8%. 

Au crescut, de asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii cu 10,2%, ca urmare a platilor din fondul de sanatate pentru servicii medicale si medicamente, precum si cheltuielile de personal cu 3%, fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,5 miliarde lei, crescand in termeni nominali de 1,6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: