Privatizare esuata: Contractul Cupru Min nu a fost semnat

Data publicarii: 09-04-2012 | Actualitate

 Contractul pentru vanzarea Cupru Min Abrud nu a fost semnat pana la termenul limita - 6 aprilie ora 24.00, cele doua parti neajungand la o intelegere. Anuntul a fost facut de ministrul Economiei, Lucian Bode. 

Potrivit ministrului Bode, contractul de privatizare nu a fost semnat pentru ca firma canadiana Roman Copper a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu si a respins clauza de transparanta ceruta de statul roman, adica publicarea documentului de privatizare. 

Compania Cupru Min Abrud detine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, iar firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia organizata pentru vanzarea pachetului integral de actiuni la pretul de 200,77 milioane euro.  

Reprezentantii statului roman si compania canadiana au incearcat ore in sir sa finalizeze contractul, miza fiind una foarte mare: contractul trebuia semnat pe 6 aprilie pana la ora 24.00, altfel rezultatul licitatiei devenea nul, ceea ce s-a si intamplat.

Aflat la Iasi, premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat vineri dupa-amiaza ca spera ca acest contract sa se incheie pana la termenul limita.

Opozitia a criticat vehement decizia de privatizare a Cupru Min. Copresedintele USL, Victor Ponta, a afirmat ca pretul de vanzare de 200 de milioane de euro este mult prea mic. In schimb, unii consultanti financiari spun ca aceasta companie are oricum datorii mari, iar privatizarea si redeventele din exploatare ar putea aduce sume importante la bugetul de stat.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: