CSSPP a imbunatatit reglementarile contabile din sistemul de pensii private

Data publicarii: 20-04-2012 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat modificarea si completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile entitatilor autorizate, reglementate si supravegheate de CSSPP, au anuntat, joi, reprezentanti ai CSSPP, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Modificarile au fost adoptate in vederea armonizarii legislatiei secundare specifice cu reglementarile aferente Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. 

Modificarile si completarile normei au avut in vedere, in special, tratamentul contabil aplicabil Fondului de garantare, formatul, continutul si structura situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare si planul de conturi aplicabil Fondului de garantare. 

Prin completarea normei au fost introduse prevederi referitoare la constituirea, evidenta si utilizarea resurselor pentru plata compensatiei catre participantii fondurilor de pensii private si prevederi referitoare la obligativitatea existentei documentelor justificative. 

De asemenea, norma mai contine reglementari referitoare la structura, forma si continutul situatiilor financiare anuale aplicabile Fondului de garantare, inclusiv notele explicative, recunoasterea activelor imobilizate si a investitiilor pe termen scurt in contabilitatea Fondului de garantare, recunoasterea resurselor Fondului de garantare, evidenta contabila a cheltuielilor si veniturilor Fondului de garantare, evidenta contabila a contului de profit si pierdere pentru Fondul de garantare, planul de conturi folosit de Fondul de garantare. 

CSSPP reaminteste ca garantarea drepturilor participantilor si ale beneficiarilor dobandite in cadrul sistemului de pensii private este un element al dispozitivului de securitate financiara care protejeaza viitorii pensionari in cazul imposibilitatii asigurarii unor drepturi de pensie de catre administratorii sau furnizorii de pensii private. Acest sistem de garantare clarifica obligatiile autoritatilor, limiteaza sfera deciziilor discretionare, poate intari increderea publicului, ajuta la mentinerea controlului asupra costurilor aferente solutionarii situatiilor de intrare in dificultate a administratorilor sau furnizorilor de pensii private si contribuie la stabilitatea unui sistem financiar sanatos si solid. 

Modificarile si completarile actuale au in vedere dispozitiile art. 20 din Legea nr. 187/2011 si sunt esentiale pentru organizarea si functionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private. Potrivit acestui articol de Lege, Fondului de garantare ii sunt aplicabile, in mod corespunzator, prevederile Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si normele si reglementarile contabile emise de CSSPP, potrivit legii. De asemenea, conform art. 24 din Legea nr. 187/2011, situatia financiara anuala a Fondului de garantare va fi intocmita in baza normelor si reglementarilor contabile emise de CSSPP In acest sens, Fondului de garantare ii sunt aplicabile Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a CEE, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Norma nr. 14/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: