CARD SAU CASH? Cum e mai bine sa platesti

Data publicarii: 20-04-2012 | Finante-Banci

Cardurile castiga tot mai mult teren in fata banilor cash. Romanii nu sunt, insa, dispusi sa renunte de tot la numerar, iar studiile arata ca nici nu trebuie sa faca acest lucru, daca vor sa-si limiteze cheltuielile. Persoanele care utilizeaza cardul pentru platile curente vor cheltui cu 12 pana la 18 la suta mai mult decat cele care achita nota de plata cu numerar, spun specialistii.

Numerar sau cu cardul? Aceasta este intrebarea pe care ar trebui sa v-o puneti nu atunci cand ati ajuns in fata casei de marcat, ci inca de acasa cand faceti lista de cumparaturi.

Cei care ies la cumparaturi cu gandul de a le achita folosind cardul sunt mai putin economi, ajungand sa cumpere si produse de care nu au neaparata nevoie. Ei lasa astfel la casele de marcat cu pana la 18% mai multi bani decat cei care platesc in numera.

Cardurile, fie ele de credit sau de debit, incurajeaza consumul prin accesul usor pe care il asigura la mai mult capital. Acest lucru il recunosc si bancherii.

Romanii care si-au achitat anul trecut cumparaturile folosind cardul au lasat la casele de marcat in jur de 170 de lei. Cu mult mai mult fata de alti europeni, unde valoarea medie a unei plati este sub 10 euro.

In Romania, existau la finalul anului trecut peste 13 milioane de carduri, potrivit Bancii Nationale. Platile la comercianti reprezinta insa mai putin de 18% din volumul total al tranzactiilor cu carduri. Romanii folosesc in principal "plasticul" pentru retragerea de bani de la bancomate.

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: