Cate banci grecesti vor fi nationalizate?

Data publicarii: 24-04-2012 | Finante-Banci

Principalele partide politice, creditorii internationali si marii bancheri vor o recapitalizare a sectorului bancar cu fonduri de stat si private pentru a minimaliza influenta statului in functionarea acestora.

Totusi, pierderile masive si impactul recesiunii sugereaza ca toate cele patru mari banci din Grecia, sau cel putin trei dintre acestea vor fi nationalizate.

Pierderile masive ale bancilor din Grecia, in urma recesiunii si a implicarii in restructurarea datoriei statului, sugereaza ca cele mai mari patru institutii de credit ale tarii, sau cel putin trei dintre acestea, se vor confrunta probabil cu nationalizarea, scrie cotidianul Kathimerini, citeaza Mediafax. Principalele partide politice, creditorii internationali si marii bancheri vor o recapitalizare a sectorului bancar cu fonduri de stat si private pentru a minimaliza influenta statului in functionarea acestora. "Totusi, pierderile masive, inregistrate anul trecut ca urmare a implicarii sectorului privat (in restructurarea datoriei statului, n.r.), si impactul recesiunii, evident in deteriorarea trendurilor privind calitatea activelor, sugereaza ca toate cele patru mari banci din Grecia, sau cel putin trei dintre acestea, se vor confrunta probabil cu nationalizarea in urmatoarele luni si trimestre", potrivit unei analize a publicatiei elene. Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat rezultate extrem de slabe pentru anul trecut, cu pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.

Surprinzator, Ministerul de Finante a extins termenul din nou, pana la sfarsitul lunii mai, de data aceasta doar pentru cele doua banci de stat, ATEbank si Hellenic Postbank, care par a se indrepta spre restructurare.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: