Misiunea FMI a inceput discutiile cu reprezentantii Bancii Nationale

Data publicarii: Astazi, 27-04-2012 | Finante-Banci

Misiunea Fondului Monetar International condusa de Jeffrey Franks a inceput vineri discutiile la Banca Nationala cu guvernatorul Mugur Isarescu si alti membri ai Consiliului de Administratie.

Seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a sosit la ora 11.00 la sediul Bancii Nationale, impreuna cu olandezul Erik De Vrijer, care va fi viitorul sef al misiunii FMI pentru Romania, si cu reprezentantul rezident al Fondului la Bucuresti, Tonny Lybek. 

Subiectele pe care urmeaza sa le abordeze oficialii BNR cu FMI privesc evolutia inflatiei, 'politicile monetare si fiscale', a confirmat pentru AGERPRES economistul sef al BNR, Valentin Lazea. 

Potrivit analistilor, in urma evaluarii facute de FMI nu vor exista modificari financiare fata de programul convenit cu oficialii de la Bucuresti si nici in ceea ce priveste tinta de inflatie pe 2012 nu vor avea loc revizuiri majore. 

Analistii considera, de asemenea, ca in a doua parte a anului am putea asista la o inflamare a inflatiei si se asteapta ca in discutiile cu oficialii BNR Jeffrey Franks sa sugereze daca ar fi necesara o prudenta in ceea ce priveste politica monetara. 

De asemenea, analistii considera ca, referitor la majorarile anuntate de salarii, Fondul este foarte prudent si nu ar dori ca sa fie luata o decizie care sa puna in pericol ajustarile din ultimii ani. 

Echipa Fondului Monetar International, alaturi de cea a Comisiei Europene si Bancii Mondiale, au inceput marti sa lucreze in cadrul celei de-a cincea evaluari a Acordului stand-by aflat in derulare cu autoritatile romane, vizita expertilor celor trei organisme financiare internationale urmand sa se incheie pe 7 mai. 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. 

Sursa: AGERPRES