Seful BERD isi sustine candidatura pentru un nou mandat

Data publicarii: 03-05-2012 | Finante-Banci

Presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow, considera ca faptul ca este german nu ar trebui sa fie un obstacol pentru candidatura sa la un nou mandat in fruntea BERD si cere sa fie evaluat in functie de rezultatele sale, informeaza un articol publicat miercuri in Financial Times.

'Candidatura mea este un fel de oferta catre actionari. Cred ca actionarii stiu ce fel de om sunt si pot sa analizeze in mod obiectiv bilantul meu. Este de datoria lor sa ia o decizie', sustine Thomas Mirow la mai putin de trei saptamani de la debutul adunarii generale anuale a BERD, eveniment la care mai multi candidati ar putea sa concureze pentru functia de presedinte. 

In mod inedit, actionarii BERD ar urma sa aleaga in acest an din cinci candidati: germanul Thomas Mirow, francezul Philippe de Fontaine, vice-presedintele Bancii Europene de Investitii, britanicul Sir Suma Chakrabarti, fostul premier polonez Jan Krzysztof Bielecki si fostul vice-premier sarb Bozidar Djelic. 

Potrivit unor surse diplomatice Thomas Mirow nu beneficiaza de sprijinul guvernului de la Berlin, care a reusit deja sa-l plaseze pe Werner Hoyer in functia de presedinte al Bancii Europene de Investitii si ar dori de asemenea ca ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble sa fie desemnat noul presedinte al Eurogrupului. 

Thomas Mirow considera ca acestea nu sunt motive pentru ca un german sa nu fie mentinut in fruntea BERD. 'Daca ne uitam la institutiile internationale nu cred ca Germania si germanii au un rol foarte important. Dupa parerea mea, Germania ar trebui sa profite de orice oportunitate petnru a-si asigura pozitii solide i institutiile internationale', sustine Thomas Mirow. 

Ministrii de finante din tarile membre ale Uniunii Europene, care impreuna detin majoritatea voturilor la BERD, ar fi trebuit sa discute aceasta chestiune la o reuniune informala ce era programata miercuri insa potrivit FT este posibil sa amane discutia pana dupa cel de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta. Daca nici atunci nu vor ajunge la un consens actionarii BERD vor alege presedintele prin vot la adunarea generala anuala din 18 mai. 

Infiintata in 1991, BERD sprijina dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei in statele din Europa Centrala pana in Asia Centrala. BERD este detinuta de 61 de state si doua institutii interguvernamentale. De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a investit peste 5,4 miliarde euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: