BCR: Raportul Macroeconomic Romania - Top 10 provocari

Data publicarii: 04-05-2012 | Economie

Leul ar putea fi tranzactionat in nivelul de 4,3-4,5 in cea mai mare parte a anului 2012; cresterea economica ar putea fi in jur de 1%; inflatia isi va inversa trendul in partea a doua a anului, dar va ramane in intervalul tinta stabilit de BNR pentru 2012; imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de ISD in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu, sunt cateva dintre provocarile cu care se confrunta economia Romaniei, a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR, cu ocazia prezentarii Raportului Macroeconomic " Romania - Top 10 provocari". 

Principalele 10 provocari cu care se confrunta economia Romaniei sunt:

Crestere economica 2012: a fi sau a nu fi

Prognoza noastra de crestere economica, in jur de 1%, este bine calibrata fata de un scenariu care indica stagnare/usor declin in Zone Euro; diferentialul de crestere dintre Romania si Zona Euro ramane unul pozitiv, de circa 1pp in 2012.

Fonduri europene - nevoie stringenta de noi masuri

Investitiile bazate pe fonduri europene prezinta o capacitate mai mare de sustinere a cresterii economice pe termen lung

Simpla rostogolire a datoriei externe nu poate asigura crestere economica

Fluxuri de capital care nu genereaza datorie (in principal ISD, fonduri europene, venituri din alte surse) trebuie sa se afle in centrul atentiei

Consistenta in domeniul politicilor urmate, conditie de baza pentru mentinerea increderii investitorilor

Pietele internationale vor urmari indeaproape orice decizie politica, in special intr-un an electoral; cresterea CDS ar putea fi usturatoare pentru finantarea datoriei publice si private

Reforma in domeniul public - o sarcina dificila intr-un an electoral

Continuarea reformelor publice este esentiala pentru procesul de consolidare fiscala a tarii si pentru mentinerea acordului cu FMI si UE, in special in aceste timpuri destul de tulburi.

Exporturile - accent mai mare pe calitate

Desi structura exporturilor s-a imbunatatit, gradul inca redus de inovare este totusi prezent la nivelul produselor, ceea ce explica in parte nivelul redus de vandabilitate a exporturilor romanesti.

Productivitatea muncii - element de baza al cresterii economice

Romania este o economie care se bazeaza mult pe forta de munca si un accent mai mare trebuie pus pe atragerea in continuare de ISD si fonduri UE; o crestere a productivitatii va permite Romaniei sa livreze produse in cantitati mai mari, mai bune si mai rapid.

Leul, pe un teren sensibil, in ciuda imbunatatirii fundamentelor macroeconomice

Leul ar putea tranzactiona in nivelul de 4,3-4,5 in cea mai mare parte a anului 2012 si numai actiunea concomitenta a unor factori pozitivi - care acum par foarte indepartati - ar putea determina o apreciere a monedei nationale.  

Inflatia va atinge noi minime istorice in prima jumatate a lui 2012, dar ce va urma dupa aceea?

Efectul de baza favorabil si persistenta deficitului de cerere agregata vor fi principalii factori dezinflationisti; inflatia isi va inversa trendul in partea a doua a anului, dar va ramane in intervalul tinta stabilit de BNR pentru 2012.

Reducerea deficitului de cont curent - misiune imposibila?

Imbunatatirea ratei de absorbtie a fondurilor europene la peste 60% si atragerea de ISD in agricultura, industria prelucratoare si turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3% din PIB pe termen mediu.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: