Ultima sansa pentru Prima Casa

Data publicarii: 04-05-2012 | Finante-Banci

Luna mai este printre ultimele luni in care persoanele interesate de achizitionarea unei locuinte prin programul ”Prima Casa 4” ar putea sa acceseze acest tip de credit. Tinand cont de perioada destul de indelungata pe care o presupune gasirea locuintei potrivite si obtinerea unui credit prin programul ”Prima Casa”, dar si de epuizarea plafonului pus la dispozitie de banci, potentialii clienti nu mai au mult timp la dispozitie, conform unei analize realizate de Asociatia Brokerilor Imobiliari (ABI).

Epuizarea plafonului, estimata pentru perioada august - septembrie 2012

Perioada in care un potential client poate achizitiona o locuinta prin programul ”Prima Casa” este ceva mai indelungata comparativ cu cea realizata printr-un alt tip de credit imobiliar, ajungand de cele mai multe ori si la peste 90 de zile.

Primul pas este, evident, alegerea locuintei potrivite, procesul de prospectare a pietei solicitand si el frecvent mai mult de 30 de zile cumparatorului. La aceasta, se adauga accesarea si obtinerea creditului prin programul ”Prima Casa”, etapa care se poate prelungi chiar si cu 60 de zile. O data primita aprobarea din partea bancii, mai este necesar inca un set de extrase de carte funciara si un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis catre Fondul de Garantare pentru aprobare. 

In plus, conform previziunilor, in perioada august - septembrie 2012, plafonul alocat pentru programul ”Prima Casa 4” se va epuiza complet. Luand astfel in calcul o perioada de cel putin trei luni pentru intreg procesul, luna mai ar putea fi ultima sansa pentru clientii interesati de acest program guvernamental.

Va exista ”Prima Casa 5”?

Specialistii in creditare sunt rezervati in ceea ce priveste prelungirea programului guvernamental ”Prima Casa” cu inca o etapa. Multe dintre bancile participante la program au anuntat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indica faptul ca ”Prima Casa 4” s-a derulat intr-un ritm mai rapid decat etapele anterioare.

”Programul <> a devenit un reper, deblocand la momentul lansarii lui piata imobiliara si pe cea a creditelor ipotecare. Ne aflam insa in punctul in care sunt sanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut ca statul va putea continua garantarea. In plus, in ultima perioada, bancile au scos pe piata produse similare in ceea ce priveste rata lunara cu cea estimata pentru <>,” declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.

In acest context, este recomandat ca persoanele care nu detin o locuinta mai mare de 50 m² sa se grabeasca si sa profite de avantajele acestui program. Avansul este de numai 3.000 euro, iar rata lunara nu depaseste, de cele mai multe ori, chiria pentru un apartament similar. In plus, sunt banci care iau in calcul chiar si veniturile parintilor sau bunicilor la stabilirea veniturilor eligibile si a plafonului de indatorare.

Lansat in primavara anului 2009, principalul avantaj al programului ”Prima Casa” a fost acela al avansului minim solicitat cumparatorilor, de doar 5% din valoarea proprietatii tranzactionate, dar si garantarea creditului de catre Guvern. Principalele puncte slabe ale programului sunt interdictia instrainarii imobilului timp de 5 ani, precum si imposibilitatea de a refinanta acest tip de credit.

Despre ABI:

Asociatia Brokerilor Imobiliari este o organizatie autonoma, cu caracter non-guvernamental si nepatrimonial, in folosul public. ABI s-a nascut in februarie 2010 ca o consecinta fireasca a evolutiei pietei imobiliare din Romania. Atat brokerii/ agentii imobiliari, cat si publicul larg au nevoie de o interfata prin intermediul careia sa interactioneze pe baza unor principii solide si respect reciproc. La aproape doi ani de la lansare, asociatia numara peste 200 de membri activi.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: