Stanga radicala antiausteritate SYRIZA devine al doilea partid in Grecia /sondaj/

Data publicarii: 07-05-2012 | International

Partidul stangii radicale SYRIZA a devenit a doua forta politica in Grecia, inaintea partidului socialist PASOK care a impartit pana acum puterea cu conservatorii Noii Democratii, potrivit unui nou exit-poll difuzat de canalele grecesti.

SYRIZA obtine 15,5% la 17% din voturi, in fata PASOK, ex-pilon al bipartidismului, care se prabuseste la 13-14%, fata de 44% in 2009. Aceasta revizuire a primelor informatii confirma ca Noua Democratie, care a aderat la masurile de austeritate din noiembrie, este in frunte cu 19% la 20,5% din voturi. 

Pentru a ajunge sa formeze un guvern de coalitie cu socialistii, optiunea ce parea cea mai probabila pana acum, ND ar fi trebuit sa adune impreuna cu acestia aproximativ 37% din voturi, aminteste AFP. 

In total, blocul stangii antiausteritate strange intre 29 si 33% din voturi, contand pe avansul partidului comunist stalinist de intre 8% si 9,5% si in jur de 6% pentru Stanga democratica, disidenti moderati proveniti din SYRIZA. 

La randul sau, blocul de dreapta ce respinge austeritatea UE si FMI obtine intre 16,5 si 18,5%, dintre care aproximativ 7% din voturi numai pentru grupul neonazist Chryssi Avghi care patrunde astfel in parlament. 

Potrivit aceluiasi sondaj, realizat impreuna de cinci institute, trei mici partide ar intra de asemenea in parlament cu pragul necesar de in jur de 3% din voturi: Laos /extrema-dreapta/, Verzii si formatiunea de centru-dreapta proausteritate Alianta democratica. 

Sursa: AGERPRES

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: