Vladimir Putin, investit presedinte al Rusiei

Data publicarii: 07-05-2012 | International

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a depus luni juramantul de credinta la investirea sa in postul de sef de stat, potrivit imaginilor transmise de Vesti.

Liderul forte a rostit cu mana dreapta pe Constitutie: "Jur ca la indeplinirea atributiilor de presedinte al Federatiei Ruse sa respect si sa apar drepturile si libertatile omului si pe ale cetateanului, sa respect si sa apar Constitutia Federatiei Ruse, sa apar suveranitatea si independenta, securitatea si integritatea statului, sa servesc cu credinta poporul". 

Ceremonia de investire a presedintelui ales al Rusiei, Vladimir Putin, a inceput luni in Marele Palat al Kremlinului din Moscova, la ora locala 11,30 (10,30 ora Romaniei), in prezenta a peste 2.000 de invitati din Rusia si din strainatate, potrivit imaginilor transmise de postul de televiziune Vesti. 

Ceremonia de investire a sefului statului s-a desfasurat in trei sali ale Marelui Palat al Kremlinului. La intrare, presedintele ales a primit raportul directorului administrativ al Kremlinului, apoi a urcat pe scara pentru festivitati, a strabaatut cateva incaperi si a ajuns in sala Sfantului Andrei, unde va fi adus steagul Rusiei si emblema prezidentiala. 

Dupa aceasta, Garda de onoare a adus Constitutia Rusiei, cu o coperta conceputa special pentru investirea sefului de stat, si Insemnul presedintelui sau simbolul puterii prezidentiale - un lant din aur cu vulturul bicefal si Crucea Sfantului Gheorghe. Pe verigile lantului sunt gravate numele fostilor presedinti. 

Dupa aceasta, presedintele Curtii Constitutionale a Rusiei, precum si sefii celor doua camere ale parlamentului au urcat pe podiumul Salii Sfantului Andrei. 

Vladimir Putin a fost invitat de presedintele Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse a depus juramantul, nu inainte ca seful statului in exercitiu, Dmitri Medvedev, sa tina un ultim discurs. 

Liderul forte a rostit cu mana dreapta pe Constitutie: "Jur ca la indeplinirea atributiilor de presedinte al Federatiei Ruse sa respect si sa apar drepturile si libertatile omului si pe ale cetateanului, sa respect si sa apar Constitutia Federatiei Ruse, sa apar suveranitatea si independenta, securitatea si integritatea statului, sa servesc cu credinta poporul". 

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, in discursul de la ceremonia investirii sale in postul de sef de stat, ca sensul intregii sale vieti este sa serveasca tara, potrivit Vesti. 

"Preluand atributiile de presedinte, sunt constient de intreaga responsabilitate in fata poporului, de interesele tarii, de securitatea si bunastarea cetatenilor, care au fost si vor ramane pentru mine mai presus de toate. Voi face tot posibilul pentru a indreptati increderea milioanelor de cetateni ai nostri", a spus Vladimir Putin. 

"Consider ca sensul intregii mele vieti si datoria mea este sa servesc Patria, poporul, a carui sustinere ma inspira si ma ajuta sa indeplinesc cele mai dificile misiuni", a declarat liderul forte al Rusiei. 

El a reiterat ca Rusia si-a recastigat demnitatea unei natiuni mari. "Astazi avem tot ce ne trebuie pentru a progresa", a spus Vladimir Putin, afirmand ca presedintia lui Dmitri Medvedev a asigurat dezvoltarea sustenabila a tarii. 

Dupa aceasta, Vladimir Putin a fost declarat noul presedinte al Rusiei. S-a intonat imnul tarii, iar pe cupola resedintei prezidentiale s-a ridicat stindardul sefului statului, dupa care Putin a tinut discursul de investire. 

El a iesit in fata Marelui Palat al Kremlinului, unde a fost salutat cu 30 de salve de tun. 

Putin a fost ales in postul de presedinte la alegerile din 4 martie, obtinand 64% din sufragii. In ultimii patru ani, el a detinut postul de prim-ministru al Federatiei Ruse. 

Potrivit traditiei, patriarhul ortodox al Moscovei si al intregii Rusii, Kirill, va oficia o slujba in Catedrala Bunei Vestiri din Kremlin. Ceremonia de investire se va incheia cu sunetul clopotelor din Clopotnita Ioan cel Mare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: