Jocuri periculoase ale cursului euro-leu

Data publicarii: 14-05-2012 | Finante-Banci

Moneda europeana nu mai poate avansa prea mult fata de leu. Cresterea euro peste 4,45-4,5  lei ar pune in pericol inflatia de 3% tintita de BNR, obligand banca centrala sa intervina decisiv in piata.

Care e pragul de alerta pentru BNR

Pentru acest an Banca Nationala a Romaniei si-a propus atingerea unei tinte de 3% intr-o limita de variatie de un punct procentual. Cum la inceputul anului un euro se schimba cu 4,3219 lei, atingerea tintei de 3% va fi posibila doar daca rata de schimb nu va sari de 4,45 lei, 4,5 lei in cel mai rau caz, anticipand ca importatorii vor trece integral pe spatele consumatorilor devalorizarea leului. Aceasta va crea dificultati si multor firme care au negociat cu angajatii salarii in euro, platite la cursul de schimb. Pe de alta parte in conditiile in care 43% din datoria publica este denominata in euro, cheltuielile statului  cu plata datoriei ar putea creste, in conditiile in care marea parte a veniturilor acestuia sunt obtinute in lei. Economisti ai bancilor comerciale sunt constienti de iminenta unei interventii a BNR pe piata, daca tendinta de devalorizare a leului va continua prea mult timp si va fi prea abrupta.

Cata rabdare are BNR?

Cursul ar putea depasi nivelul istoric atins pe piata interbancara, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea incheia printr-o interventie agresiva din partea BNR, care sa le reaminteasca jucatorilor de forta pe care o poate avea banca centrala pe piata locala. La finele saptamanii trecute, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice. Comparativ cu finalul anului trecut, cursul a urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

Cititi integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: