Coalitia greaca pusa serios la indoiala

Data publicarii: 14-05-2012 | International

Discutiile critice pentru a forma o coalitie de guvernare in Grecia lovita de criza au esuat din nou duminica noapte, aducand tara cu un pas mai aproape de noi alegeri si punand serios la indoiala continuarea participarii ei ca membru in zona euro, relateaza Associated Press.

Eforturile din ultimul moment depuse de presedintele Carolos Papoulias pentru a gasi un acord intre liderii de partid artagosi s-au terminat fara nicio intelegere, la o saptamana dupa ce alegerile nationale au produs un blocaj, cu niciun partid care sa obtina suficiente locuri in parlament pentru a forma un guvern. 

Televiziunea de stat a anuntat ca discutiile vor continua luni seara intre sefii partidelor plasate pe primele trei locuri in alegeri, conservator Noua Democratie, stanga radicala SYRIZA si socialist PASOK, plus seful micului partid Stanga Democratica aflat intr-o pozitie influenta pentru a se ajunge la un eventual acord. 

Dar SYRIZA a declarat ca nu va participa la discutii, a mai anuntat televiziunea de stat, punand intreaga reuniune sub semnul intrebarii. 

Seful SYRIZA Alexis Tsipras a facut campanie pe o platforma pentru ca Grecia sa se retraga din angajamentele sale in acordul international de salvare, ce a dat tarii miliarde in imprumuturi de salvare. El a insistat ca nu poate sustine un guvern ce nu va rasturna masurile dure de austeritate luate in schimbul salvarii. 

"SYRIZA refuza sa fie un alibi de stanga pentru un guvern ce va continua politicile respinse de populatie pe 6 mai", a declarat Tsipras citat de televiziunea de stat NET. 

Purtatorii de cuvant ai celorlalte trei partide au anuntat ca vor participa la intalnirea de luni. 

Alegatorii furiosi fata de gestionarea crizei financiare in Grecia si doi ani de masuri dure de austeritate luate in schimbul imprumuturilor de salvare au pedepsit partidele dominante anterior PASOK si Noua Democratie, care au vazut cum sprijinul pentru ele se naruie la minime istorice. SYRIZA a facut progrese mari, mai mult decat triplandu-si popularitatea pentru a se plasa pe al doilea loc dupa o campanie pe o platforma antisalvare. 

Seful Noii Democratii Antonis Samaras, liderul PASOK Evangelos Venizelos si seful Stangii Democratice Fotis Kouvelis sunt de acord ca o coalitie trebuie formata care sa lucreze pentru a-i garanta Greciei continuarea prezentei in euro, dar au insistat ca trebuie sa aiba participarea sau cel putin sprijinul SYRIZA. 

In schimbul a 240 de miliarde de euro /310 miliarde de dolari/ in imprumuturi de salvare de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Grecia a impus taieri drastice de cheltuieli, inclusiv reducand masiv pensiile si salariile in sectorul public, cu runde repetate de cresteri de taxe. Austeritatea a lasat Grecia impotmolita intr-un al cincilea an de recesiune profunda, cu somajul in spirala de peste 21 la suta, aminteste AP. 

"Dupa intalnirea de astazi, este evident ca ei cer ca SYRIZA sa devina un accesoriu la o crima", a spus Tsipras mai devreme, dupa discutiile cu presedintele. "In numele democratiei, al datoriei noastre patriotice, nu putem accepta aceasta vina comuna. Facem apel la toti grecii sa condamne odata si pentru totdeauna fortele trecutului si sa inteleaga ca numai o singura speranta ramane: unitatea contra santajului pentru a preveni continuarea barbariei... Concetateni, va putem asigura de un lucru: ca nu va vom trada", a adaugat el. 

Daca nicio solutie nu poate fi gasita, Grecia va trebui sa organizeze noi alegeri luna viitoare, prelungind incertitudinea politica si punand la indoiala continuarea participarii tarii in euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: