Victor Ponta: Exista nereguli privind derularea POSDRU

Data publicarii: 21-05-2012 | Economie

Auditul european efectuat privind derularea Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - POSDRU pentru anii 2010 si 2011 a indicat grave probleme de sistem, ceea ce ar putea duce la suspendarea acestuia, a anuntat luni premierul Victor Ponta.

El a precizat ca Romania risca astfel sa-i fie suspendate rambursari de 100 de milioane de euro de la Comisia Europeana pana la finalul anului 2012 si 1,1 miliarde de euro in anul 2013. 

"Este un program in care a fost pusa, in 2010-2011, o suma totala la dispozitia Romaniei de aproximativ 2 miliarde de euro, au fost decontate doar 6% din aceasta suma importanta. Avem in jur de 2.500 de proiecte aprobate si contracte semnate. Din pacate, rezultatele auditului pot duce la o suspendare a programului, ceea ce inseamna pana la sfarsitul anului 100 de milioane de euro, iar in anul 2013 pe care speram sa-l salvam prin actiunea noastra inca 1,1 miliarde de euro", a spus Ponta, dupa o sedinta de lucru cu ministrii Muncii, Mariana Campeanu, Afacerilor Europene, Leonard Orban, Finantelor, Florin Georgescu. 

Premierul a precizat ca informatiile pe care le detine Guvernul privind decizia pe care Comisia Europeana o va lua sunt neoficiale, momentan, dar s-a declarat convins sa se vor oficializa "in cel mai scurt timp". 

In context, Ponta le-a dispus ministrilor Orban si Campeanu sa prezinte la prima sedinta de Guvern o prima evaluare a situatiei in vederea realizarii unui plan de actiune pentru remedierea problemelor de la POSDRU. 

"Domnul ministru Orban, alaturi de doamna ministru Campeanu, este responsabil sa-mi prezinte in prima sedinta de Guvern o prima evaluare si cateva propuneri", a explicat Ponta. 

Potrivit acestuia, dupa ce Comisia Europeana va prezenta oficial raportul de audit, Guvernul trebuie sa aiba deja planul de actiune cu puncte si termene necesare pentru a incerca pana la sfarsitul anului 2012 sa demonstreze hotararea in a opera schimbarea radicala in activitatea Autoritatii de Management a POSDRU de la Ministerul Muncii si a procedurilor de folosire a banilor europeni. 

In cazul in care planul de actiune nu da rezultatele scontate in cel mai scurt timp, premierul Ponta urmeaza sa-si asume o "decizie radicala" de a restructura total AM POSDRU, cu riscul pierderii banilor europeni din program pentru anii 2012 si 2013, dar in perspectiva unei absorbtii mai performante in programarea bugetara europeana 2014-2020. 

"Daca programul de actiune intr-un termen foarte scurt nu va produce efectele pe care le asteapta Comisia Europeana si le astept si eu, atunci in mod sigur eu sunt decis sa-mi asum din punct de vedere politic o decizie radicala de restructurare totala a Autoritatii de Management, ceea ce presupune proceduri destul de lungi si complicate de reacreditare, dar ceea ce ar insemna, pana la urma, certitudinea ca pierdem sumele respective in 2012 si poate si in 2013, dar avem o autoritate de management capabila si credibila dupa 2014", a sustinut seful Guvernului. 

Comisia Europeana urmeaza sa decida, cel mai probabil, suspendarea platilor de bani europeni in Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in urma misiunilor de audit, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a adaugat, insa, ca nu a vazut raportul de audit. 

El a sustinut ca suspendarea platilor ar urma sa fie decisa in cateva zile si sa dureze cateva luni. 

Sursa: AGERPRES