Fitch a plasast sub perspectiva pozitiva ratingul Egnatia Bank

Data publicarii: 11-10-2006
Agentia Fitch Ratings a plasat sub supraveghere, cu perspectiva pozitiva, ratingurile atribuite bancii grecesti Egnatia Bank pentru datoriile pe termen lung, "BBB-", si "F3", pentru datoriile pe termen scurt, a informat, miercuri, un comunicat al agentiei. Modificarea survine ca urmare a anuntului public facut de Banca Populara din Cipru, care doreste sa realizeze o fuziune intre Egnatia, grupul financiar elen Marfin si Laiki Bank, susbsidiara sa din Grecia. Ratingul individual al bancii cipriote a fost confirmat la "C".

Procesul de fuziune, care trebuie sa obtina acordul autoritatilor si al actionarilor, ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2006, atunci cand perspectiva pozitva va fi definitivata. In viziunea Fitch, exista o mare probabilitate ca fuziunea sa continue fara probleme, desi dintr-un punct de vedere operational, este de asteptat sa se termine la mijlocul anului 2007.

Cel mai probabil Egnatia va fi noua entitate legala pentru operatiunile grupului din Grecia, prin absorbtia Marfin si Laiki, desi numele va fi schimbat, conform Fitch.

"Daca achizitia va merge conform planului, ratingul Egnatia va fi ridicat cu o treapta, cu perspectiva pozitiva. Aceasta reflecta opinia Fitch ca ratingul Egnatia va fi ridicat cu inca o treapta in urmatorii doi ani, daca va reusi sa controleze cu succes riscurile considerabile de integrare, strategie si executie, fara a-si compromite profilul finanicar", a declarat analista Fitch, Cristina Torrella.

Noua banca greceasca isi va dubla activele, pana la nivelul de opt miliarde de euro, va avea o retea locala de 140 de unitati si fonduri proprii de 1,1 miliarde de euro. De asemenea, banca va avea o cota de piata de 3,6% dupa depozite, si de 3,3%, dupa active.

"Aceasta va imbunatati performantele Egnatia intr-o piata greceasca tot mai competitiva. Combinatia dintre prezenta Egnatia pe piata creditului de consum (in particular achizitia de masini), a bancii Laiki pe segmentul finantarii afacerilor si a Marfin pe segmentul corporate si al administrarii activelor va duce la o diversificare a veniturilor si a afacerilor", se arata in comunicatul Fitch.

Ratingul de suport al Egnatia va fi cel mai probabil ridicat de la 2 la 5, in conditiile in care Banca Populara din Cipru va obtine o majoritate din actiunile bancii. Fitch a atasat o posibilitate ridicata pentru indeplinirea acestui lucru.

Daca achizitia va avea loc, Banca Populara va deveni cea mai mare banca din Cipru si a sasea banca din Grecia, dupa marimea activelor, care vot totaliza 22 de miliarde de euro, fonduri proprii de 3,3 miliarde de euro, depozite de 16 miliarde de euro si credite de 18 miliarde de euro.

Egnatia este a opta banca comerciala din Grecia, dupa active, cu o cota de piata de 2% in ceea ce priveste depozitele si creditele.

In Romania, banca elena este prezenta din anul 2000, are active in valoare 486,1 milioane de lei, o cota de piata de 0,34%, dupa marimea activelor, si detine Egnatia Leasing IFN.

NewsIn 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: