Asigurari de la BNR: Euro nu va ajunge la 5 lei

Data publicarii: 06-06-2012 | Finante-Banci

Prognozele ce indica un posibil curs de 5 lei la euro sunt eronate, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Nici economistii-sefi ai bancilor nu cred in acest scenariu.

Leul isi va continua devalorizarea fata de euro, insa nu pana la o rata 5 lei la euro, scenariu in care economia nationala ar avea de suferit. Intr-o interventie avuta ieri la Banca Nationala, guvernatorul Mugur Isarescu a tinut sa ii linisteasca pe cei speriati de evolutia cursului dar si sa dea un semnal pietei ca banca va interveni pentru sustinerea leului. Riscurile sunt majore. Un leu slab fata de un euro care este fragil la randul lui fata de dolar ar scumpi masiv importurile Romaniei si ar creste pretul carburantilor, cu efecte in inflatie.

Dolarul poate ajunge din urma euro

"Ce ne deosebeste prognozele de acum versus 2007 - 2008? Atunci euro se intarea fata de dolar. Acum este de-a-ndoasele. Acum se duce spre 1,2 poate chiar 1,1. Cred ca risca cei care vorbesc despre o prognoza aproape fireasca a cursului de 5 lei/euro. Daca se intampla ceva in Grecia se duce deja la 1,1 sau 1 (cursul euro/dolar - n.r.). In mod firesc suntem cu ochii la euro/dolar. O asemenea prognoza sufera (5 lei/euro - n.r.). As spune ca sufera rau. Deosebirea este clara intre 2007- 2008 fata de 2012", a spus Isarescu.

Integral in Romania Libera