Mii de marci romanesti ar putea disparea o data cu integrarea

Data publicarii: 12-10-2006
Firmele care au marci similare celor din UE pentru care exista certificat de marca comunitara vor fi fortate sa-si retraga produsele de pe piata, aflam din Cotidianul. Dupa aderare firmele romanesti care au marci similare celor din UE pentru care exista certificat de marca comunitara vor fi fortate sa-si retraga produsele de pe piata sau sa le schimbe numele, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane Anti-Contrafaceri REACT Romania, Gabriel Turcu.

"Dupa aderare, vor trebui retrase mii de marci despre care inca habar n-avem ca sint identice sau similare unor marci comunitare inregistrate. Pentru inceput, o firma se poate trezi cu o scrisoare de la o societate din alt stat membru prin care sa fie anuntata ca produce o marca pe care o detine la nivel comunitar. Daca marca nu este retrasa, firma straina poate depune plingere la statul roman, iar daca acesta nu ia masuri, litigiul se transfera la Curtea Europeana de Justitie", a avertizat Turcu.

El a adaugat ca in cel mai bun caz marca romaneasca va fi blocata pe piata interna. Oficialul crede ca sint multe firme care inca n-au cercetat daca marcile lor se "suprapun" peste marci comunitare, lucrul fiind cu atit mai ingrijorator cu cit timpul ramas pina la integrare este foarte scurt.

"Firmele mari si-au asigurat deja marcile. Cei care nu s-au trezit pina acum ar face bine sa verifice riscul care ii paste pe marca lor. Este relativ usor de verificat. Tot ce trebuie sa faci este sa consulti lista Oficiului European de Armonizare a Pietei Interne (OHIM), institutie similara Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) din Romania", a explicat Turcu.

Contrafaceri de 30%

Pe linga problema "dublarii" marcilor europene, Romania va avea de suferit din cauza contrafacerilor. Potrivit reprezentantilor REACT, 30% dintre produsele comercializate in Romania sint contrafacute. Semnificatia buna a acestei cifre este ca depaseste cu doar 5% media europeana. Insa UE a inglobat procentul de contrafaceri al nou-venitilor.

"Avem o problema la capitolul contrafaceri. Este recunoscuta de autoritati, dar este inca tolerata, pe argumentul puterii mici de cumparare a populatiei", a declarat Dan Docan, presedintele Asociatiei Romane pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC). Principalul motiv pentru care romanii cumpara produse contrafacute ramine pretul inferior celor originale. Combaterea fenomenului este ingreunata in principal de veniturile scazute ale populatiei, iar apoi de coruptia celor care ar trebui sa se ocupe de scoaterea acestor produse de pe piata, a spus Docan.

Furnizori nationali de chinezarii

Potrivit datelor ARCC, 60% dintre contrafaceri provin din China, 25% din Turcia, 4% din Bulgaria si 3% din Emiratele Arabe Unite.

"Toate aceste produse se gasesc in angrouri. Iar perioadele in care se raspindesc cel mai mult sint de sarbatori si in sezonul estival. Doraly, Europa si Niro sint furnizori nationali de produse contrafacute", a declarat Docan.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: