Turcia a decis sa suspende temporar contactele cu Uniunea Europeana

Data publicarii: 08-06-2012 | International

Ankara a decis sa suspende contactele cu Bruxellesul pe perioada in care Republica Cipru va exercita presedintia prin rotatie a Uniunii Europene, de la 1 iulie 2012, pentru cel de-al doilea semestru al anului, relateaza agentia de presa Anadolu, preluata de Focus.

O declaratie in acest sens a fost facuta de ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu in cadrul unei conferinte de presa comune cu Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Catherine Ashton, si comisarul UE pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, in finalul convorbirilor purtate joi la Ankara. 

'Pozitia noastra in ceea ce priveste presedintia Ciprului de Sud este destul de clara. Nicio institutie din Turcia nu va interactiona cu UE pe perioada presedintiei cipriote, insa contactele noastre cu Ashton si Fule vor continua', a specificat seful diplomatiei de la Ankara. 

El a subliniat de asemenea problemele ramase in suspensie in Mediterana de Est, in special tensiunile legate de inceperea forarilor si instalarii de sonde pe platoul continental cipriot. Inainte de debutul acestor lucrari, a spus ministrul turc, Ankara a propus Republicii Cipru negocieri pentru gasirea unei solutii comun acceptabile, dar ca aceasta initiativa nu a avut niciun ecou. 

Referitor la insula divizata, Davutoglu a subliniat necesitatea continuarii negocierilor si ajungerea la o decizie in baza principiilor care atesta existenta a doua state. 

Pe ansamblu, discutiile de la aceasta reuniune s-au concentrat in jurul temei de integrare europeana a Turciei. Davutoglu a subliniat ca Ankara considera necesara sa fie rezolvata in cele din urma problema eliminarii vizelor pentru cetatenii turci. 

'Este dreptul nostru a carui realizare a intarziat prea mult. Este nevoie urgenta sa demareze procedura eliminarii vizelor, pe baza unor criterii obiective in acest proces. Eliminarea acestor constrangeri este un rezultat natural al (negocierilor)'- a spus ministrul turc.

Sursa: AGERPRES