Reuters: Romanii au transmis un mesaj clar ca s-au saturat de austeritate

Data publicarii: 11-06-2012 | Actualitate

Romanii au acordat noului guvern de stanga al primului ministru Victor Ponta un sprijin puternic in alegerile locale de duminica, transmitand un mesaj clar ca s-au saturat de austeritate, comenteaza Reuters.

Alianta Uniunea Social Liberala /USL/ a lui Ponta a obtinut pana la 65 la suta din voturi in unele zone si peste 50 la suta in unele orase mari, au aratat exit-pollurile dupa primul test electoral dupa ce a venit la putere luna trecuta, pe un val de nemultumiri provocate de masurile de austeritate in a doua cea mai saraca economie a UE. Rezultatele pregatesc drumul USL pentru a castiga majoritatea in alegerile parlamentare din toamna acestui an, comenteaza Reuters. 

USL a rasturnat Partidul Democrat Liberal /PDL/ de centru-dreapta dupa un vot de neincredere in parlament luna trecuta, aminteste Reuters. Ea a promis restabilirea salariilor si reducerea unor impozite, in timp ce suporta un acord de ajutor cu Fondul Monetar International. 

PDL a taiat salariile din sectorul public si a crescut TVA in 2010 ca parte a unui program de austeritate. Partidul a fost atat de grav discreditat incat s-a luptat pentru al doilea loc inaintea populistului Dan Diaconescu, al carui nou partid vrea reduceri fiscale majore, noteaza Reuters. 

In majoritatea zonelor, PDL s-a tarat cu mult in urma USL - cu doar 13-30 la suta in Bucuresti -, dar era inca inaintea partidului lui Diaconescu. 

Alianta USL a lui Ponta castiga pozitiile puternice de primar intr-un rand de orase mari, inclusiv Bucuresti, ceea ce o va putea ajuta sa-si construiasca sprijinul inaintea alegerilor parlamentare, asteptate in luna noiembrie. "Am votat pentru cine cred eu ca ar putea fi politicieni cinstiti si harnici", a afirmat, citata de Reuters, Mariana Stoiculescu, o profesoara in varsta de 58 de ani, intr-o sectie de votare din capitala Bucuresti. "Vrem salarii mai bune, servicii mai bune si o viata mai buna pentru copiii nostri", a adaugat ea. 

USL este dominata de PSD, mostenitorul reformat al comunistilor romani de dinainte de 1989, dar include de asemenea centristi si cu vederi de dreapta intr-o larga coalitie despre care multi analisti afirma ca ar putea suferi grave tensiuni acum cand este la putere. 

Optsprezece candidati au intrat in cursa pentru primarie la Bucuresti si actualul primar sprijinit de USL Sorin Oprescu urmeaza sa fie reales inaintea candidatului PDL Silviu Prigoana. 

Cei mai multi dintre candidati au promis sa abordeze o problema cronica a orasului, cainii fara stapan. Exista pana la 40.000 de maidanezi pe strazile Bucurestiului, o problema exacerbata d fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu care a fortat mii de oameni sa se mute la bloc unde nu mai puteau sa aiba grija de animale. 

Fostul prim-ministru Emil Boc, care a aplicat din 2010 reducerile de austeritate si cresterile de taxe, ar putea deveni primar al Clujului, in Transilvania, fieful sau, si exit-pollurile il aratau cot la cot cu candidatul USL in ceea ce era de departe cel mai puternic indiciu al PDL. 

Biroul Electoral Central ar putea comunica rezultatele finale inca de luni.

Sursa: AGERPRES