Emporiki va putea primi lichiditati de urgenta

Data publicarii: 11-06-2012 | Finante-Banci

Credit Agricole a incheiat un acord cu autoritatile de la Atena care va permite Emporiki Bank, divizia bancii franceze din Grecia, sa obtina finantare de urgenta de la banca centrala elena daca va avea nevoie, au declarat doua surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg, conform Mediafax. Emporiki Bank va putea sa acceseze facilitatea de asistenta de urgenta cu lichiditati (ELA) a bancii centrale din Grecia, in anumite conditii. Accesul va fi probabil limitat la situatiile de scadere a depozitelor, au spus sursele. Sistemul ELA permite bancilor centrale din cele 17 state din zona euro sa ofere fonduri de urgenta bancilor care nu dispun de garantii acceptabile de catre Banca Centrala Europeana. 

Riscurile sunt suportate de bancile centrale, astfel ca eventualele pierderi raman in tara respectiva si nu sunt impartite la nivelul tuturor membrilor uniunii monetare. Aceasta facilitate este folosita deja de bancile elene care nu au grupuri-mama straine. 

Credit Agricole intentioneaza sa reduca riscurile legate de portofoliul de credite al Emporiki, de 22,9 miliarde de euro, in conditiile amplificarii temerilor ca Grecia va iesi din zona euro.

Integral in Curierul National