Prima Casa, pentru multi ultima sansa

Data publicarii: 14-06-2012 | Imobiliare
Programul este elementul care mai tine in viata creditul imobiliar. Ofertele bancilor sunt aproape identice in ceea ce priveste dobanda si suma maxima. Se remarca imprumuturile in euro.

Un numar de 13 banci din Romania sunt active in programul Prima Casa, care presupune impartirea garantiei intre stat si institutiile de credit. Marele avantaj al acestui program il reprezinta avansul minim cerut de banca, adica doar 5%. Mare dezavantaj este suma maxima limitata la 57.000 de euro sau echivalentul in lei. Undeva la mijloc se situeaza dobanda. Variantele in euro sunt cele mai avantajoase, potrivit calculelor noastre. De altfel, oferta in lei lipseste la cateva banci importante, printre care si ocupanta primului loc in topul creditelor in euro, adica BRD. Banca franceza este si singura care a obtinut punctajul maxim la un produs, iar acest produs este chiar imprumutul de tip Prima Casa in euro.


Diferente din asigurari si comisioane

Dobanzile practicate de banci sunt aproape identice si se invart in jurul valorilor maxime impuse prin lege, adica EURIBOR 3M+ 4% la euro si ROBOR 3M+2,5% la lei. Avansul este stabilit peste tot la 5%, iar cu veniturile familiei selectate de Capital (4.800 de lei, vezi detalii in Metoda de notare) se pot lua cele 57.000 de euro sau echivalentul in lei. 

 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: