Vulpescu (Hidroeletrica): Insolventa urmareste reorganizarea unei societati fara lichiditati

Data publicarii: 19-06-2012 | Actualitate

Deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica nu urmareste falimentul sau nationalizarea companiei, ci reorganizarea unei societati care nu mai are lichiditati, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu.

''Solicitarea insolventei este legata de organizarea companiei, nu avem in vedere nimic cu falimentul, vanzarea de active si alte speculatii. Nu urmarim nationalizarea, vanzarea companiei, sau orice altceva decat corectarea problemelor cu care compania se confrunta. Procedura insolventei nu este o stratagema sau un tertip ci o masura legala potrivit legii pentru ca aceasta societate a ajuns in situatia sa nu mai aiba lichiditati'', a spus Remus Vulpescu. 

Acesta a subliniat ca Hidroelectrica a avut anul trecut doar un milion de euro profit, dovada a managementului defectuos al companiei, 

''Ceva nu a functionat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro si o cifra de afaceri de 800 milioane de euro, daca obtine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabila'', a explicat reprezentantul Hidroelectrica. 

Compania Hidroelectrica si-a solicitat insolventa, in data de 15 iunie 2012, iar dosarul urmeaza sa fie judecat pe 20 iunie. 

Insolventa ar putea reprezenta o modalitate prin care compania ar putea opri contractele bilaterale ale societatii cu 'baietii destepti' din energie. 

Sindicatul din companie - Hidrosind a anuntat ca va actiona in instanta membrii Consiliului de Administratie Hidroelectrica in urma deciziei acestora de a cere insolventa companiei. 

Pe 6 iunie 2012, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, declara, intr-o conferinta de presa, ca majorarile de pret din contractele bilaterale ale Hidroelectrica renegociate pana in prezent cu beneficiarii sunt prea mici, reducerile de cantitati la fel, dar ca niciuna dintre companii nu a acceptat reducerea duratei contractului. 

'Unele dintre optiunile noastre ne-ar putea permite sa tragem o concluzie relativ rapid, altele dupa intalnirea cu board-ul. Sunt optiuni pentru renegociere, pe care varianta o alegem, depinde si de rezultatele economice si de respectarea principiilor de drept. Varianta scurta ar fi sa ne pliem la ofertele facute pana in prezent de acesti beneficiari. Niciunul nu a acceptat reducerea perioadei. Sunt, in opinia noastra, cresteri prea mici de pret si reduceri mici de cantitati. Se poate obtine mai mult pentru Hidroelectrica. Noi va spunem ca derularea acestor contracte poate fi oprita, insa rezilierea ne limiteaza optiunile', a declarat Remus Vulpescu. 

De asemenea, Vulpescu a precizat ca in negocieri autoritatile romane nu sunt satisfacute de stabilirea unui pret pentru 2012 apropiat de preturile pietei concurentiale.

Sursa: AGERPRES