Marius Marinescu sustine ca Delta Dunarii ar putea deveni 'teatrul unui macel'

Data publicarii: 20-06-2012 | Mediu

Presedintele de onoare al Federatiei pentru protectia animalelor si mediului, Marius Marinescu, considera ca prin amendamentul aprobat de Camera Deputatilor la ordonanta privind unele masuri destinate dezvoltarii economico-sociale in Delta Dunarii, acest teritoriu va deveni ''teatrul unui macel'' si se va transforma intr-un ''poligon de tragere cu tinte vii''.

''Prin amendamentul aprobat de Camera Deputatilor, rezervatia naturala Delta Dunarii va deveni teatrul unui macel. Cea mai renumita biosfera a Europei se va transforma intr-un poligon de tragere cu tinte vii. Delta noastra adaposteste specii rare de pasari si animale vizate, din pacate, de afaceristi onerosi, atat romani, cat si straini. Mi-e teama ca ororile de la Balc se vor extinde in Delta Dunarii. Am speranta ca autoritatile in drept vor ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege rusinoasa pentru Romania si mai sper ca inalta institutie o va declara neconstitutionala. In caz de nesesizare a Curtii Constitutionale, sansa salvarii faunei din Delta Dunarii ramane domnului presedinte Traian Basescu'', a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Marius Marinescu. 

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti ordonanta 127/2010 privind unele masuri destinate dezvoltarii economico-sociale in Delta Dunarii, care prevede, printre altele, ca practicarea pescuitului recreativ-sportiv si a vanatorii rational reglementata in aceasta zona se poate efectua pe baza actelor eliberate de Administratia Rezervatiei. 

Potrivit unui amendament al deputatului PDL Vasile Gherasim, care a fost adoptat de Camera Deputatilor, "valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes national prin activitati economice traditionale - pasunat, cultivarea terenurilor iesite temporar de sub ape, albinarit, recoltarea florei si a faunei naturale terestre si acvatice - practicarea serviciilor de turism si agrement, a pescuitului recreativ-sportiv si a vanatorii rational reglementata, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu exceptia Dunarii si a bratelor sale, desfasurate pe teritoriul rezervatiei, precum si desfasurarea unor lucrari pentru intretinerea digurilor si a canalelor existente se efectueaza pe baza actelor de reglementare a activitatilor respective, eliberate de Administratia Rezervatiei, stabilite prin regulamentul rezervatiei". 

Ordonanta acorda si unele facilitati persoanelor care domiciliaza in rezervatia Deltei Dunarii. 

Astfel, persoanele fizice cu domiciliul in localitatile din rezervatia biosferei Deltei Dunarii au dreptul de a pescui, pentru consumul familial, cu unelte proprii, constand in lansete, undite si maximum doua vintire, in baza unui permis nominal obtinut de catre respectiva persoana fizica, in conditiile legii, fara plata vreunei unei taxe. 

Sursa: AGERPRES