Guvernul canadian a inaintat un proiect de lege pentru inasprirea legii imigratiei

Data publicarii: 21-06-2012 | Diverse

Ministrul canadian al imigratiei, Jason Kenney, a depus miercuri in Camera Comunelor un proiect de lege care vizeaza inasprirea conditiilor de intrare in tara, propunere care ii are ca tinta principala pe 'infractorii straini', relateaza France Presse.

Textul prevede expulzarea automata a refugiatilor politici sau a rezidentilor permanenti ori temporari daca au fost condamnati la o pedeapsa mai mare de sase luni de inchisoare. 

Guvernul lui Stephen Harper 'pune capat practicii prin care infractorii straini isi inmultesc solicitarile de amanare a expulzarii lor din Canada si care, in acest timp, continua sa terorizeze canadieni nevinovati", a declarat presei ministrul conservator, pentru a justifica inaintea acestui proiect de lege care va fi studiat la toamna de deputati. 

Jason Kenney a vorbit despre numeroase cazuri de 'infractori straini' vizati de proiectul de lege, incepand cu un anume 'Joe Woo', nascut in China, care, potrivit ministrului, a devenit rezident permanent in Canada in 1990 si care are un amplu cazier judiciar. 

In timp ce si-a epuizat toate caile judiciare de recurs pentru a-si amana expulzarea, barbatul s-a facut vinovat de rapirea a doi canadieni, dupa care a disparut. "Se afla in continuare in salbaticie, acest lucru nu trebuia sa se intample. Trebuia expulzat cu multi ani inainte, (si astfel) aceste rapiri nu ar fi avut loc", a spus ministrul. 

Totusi, un avocat specializat in imigratie, Lorne Waldman, citat de postul CBC, si-a exprimat ingrijorarea ca prin aceasta lege 'ordinul de expulzare i-ar putea afecta pe copiii, sotia sau alti membri ai familiei' unui rezident condamnat la o pedeapsa de peste sase luni de inchisoare. "Asta inseamna ca putem sa expulzam pe cineva fara a tine cont de perioada traita in Canada", a declarat avocatul. 

De asemenea, prin acest proiect de lege, ministrul imigratiei primeste o noua putere discretionara, aceea de a refuza rezidenta temporara a unui candidat la statutul de imigrant pentru un 'motiv de interes public'. 

Depunerea acestui proiect de lege survine dupa mai multe modificari notabile la sistemul de imigratie, in special anularea cererilor anterioare anului 2008 si rambursarea catre candidati a cheltuielilor cu dosarul.

Sursa: AGERPRES