Lucian Croitoru (BNR): Adoptarea monedei europene, un orizont indepartat

Data publicarii: 21-06-2012 | Finante-Banci

Adoptarea monedei europene de catre Romania se poate face intr-un orizont indepartat, a declarat, joi intr-o conferinta de presa, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"In primul rand statele din zona euro trebuie sa rezolve problema cu euro pentru ca nu poti sa ai o moneda decat daca e buna, iar noi trebuie sa fim suficient de competitivi ca sa facem fata acolo. Cine a intrat in zona euro fara competitivitatea adecvata stie care este drumul, este dovedit, este drumul Greciei, Portugaliei, Irlandei, intra mai devreme sau mai tarziu intr-o criza", a spus Croitoru. 

Potrivit acestuia, daca Romania vrea sa adopte euro trebuie sa fie pregatita din punctul de vedere al productivitatii muncii. 

"Nivelul productivitatii muncii trebuie sa tinda sa fie cat mai apropiat de cel din zona nordica a zonei euro si sa avem asigurate inauntru in Romania structura stimulentelor astfel incat sa continue ritmul de crestere la niveluri care sa nu creeze discrepanta ulterioara dupa intrare. Pana atunci nici sa nu te gandesti la acest lucru", a explicat oficialul BNR. 

Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI - Eleutheria) si partenerii sai organizeaza o conferinta cu tema 'Antreprenoriatul in contextul crizei economice'.

Sursa: AGERPRES