BNR pune in circulatie o noua moneda, dedicata Voievodului Neagoe Basarab

Data publicarii: 22-06-2012 | Finante-Banci

In conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie si va lansa in circuitul numismatic, incepand cu data de 25 iunie 2012, doua monede: una din aur pentru colectionare si una din alama, de circulatie cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversarii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a Sfantului Voievod Neagoe Basarab si de la inceperea construirii bisericii Manastirii Curtea de Arges.

Caracteristicile tehnice ale celor doua monede sunt urmatoarele:

 

Moneda pentru colectionare

Moneda de circulatie cu caracter comemorativ

Valoare nominala

100 lei

50 bani

Metal

aur

alamă Cu80Zn15Ni5

Titlu

900‰

-

Forma

rotunda

rotunda

Diametru

21 mm

23,75 mm

Greutate

6,452 g

6,1 g

Grosime la chenar

-

1,9 mm

Calitate

proof

necirculata

 

Cant

 

zimtat

inscriptionat cu „ROMANIA” de doua ori, cu steluta intre cele doua cuvinte

Tiraj

250 buc.

1.000.000 buc.


Descrierea monedelor este urmatoarea:

Aversul 1 prezinta valoarea nominala "100 LEI”, stema Romaniei, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA” si anul de emisiune "2012”, iar pe fundal o reprezentare in sectiune a bisericii manastirii Curtea de Arges.

Aversul 2 prezinta valoarea nominala "50 BANI”, stema Romaniei, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA” si anul de emisiune "2012”, iar pe fundal o reprezentare in sectiune a bisericii manastirii Curtea de Arges.

Reversul, comun, prezinta portretul domnitorului Neagoe Basarab, imaginea bisericii manastirii Curtea de Arges, anul "1512” si inscriptiile "BISERICA MANASTIRII CURTEA DE ARGES” si "NEAGOE BASARAB”.

Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Monedele din aur, pentru colectionare, cu valoare nominala de 100 lei, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, vor avea aceleasi caracteristici tehnice cu monedele aflate in prezent in circulatie la cupiura de 50 bani.

Monedele de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani, vor circula in paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005, 2010 si 2011, aflate in prezent in circulatie.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, pentru colectionare, cu valoare nominala de 100 lei, dedicate aniversarii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a Sfantului Voievod Neagoe Basarab si de la inceperea construirii bisericii Manastirii Curtea de Arges, se realizeaza prin ghiseele sucursalelor regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur pentru colectionare, cu valoare nominala de 100 lei, inclusiv brosura de prezentare este de 1.785,00 lei /buc.

Punerea in circulatie a monedelor de circulatie cu caracter comemorativ, cu valoare nominala de 50 bani dedicate aniversarii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a Sfantului Voievod Neagoe Basarab si de la inceperea construirii bisericii Manastirii Curtea de Arges, se va face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei cu ocazia efectuarii platilor in numerar catre institutiile de credit/Trezoreria Statului.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: