Rovana Plumb: Stimularea investitiilor verzi, prioritate a Romaniei

Data publicarii: 25-06-2012 | Mediu

Stimularea investitiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova, a regiunea Marii Negre sunt actiunile pe care Romania le-a prezentat drept prioritare in cadrul Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), se arata intr-un comunicat al Ministrului Mediului si Padurilor, remis duminica AGERPRES.

'Cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea actiunilor care sa ne ajute sa realizam crestere economica verde, durabila, decuplata de folosirea nesustenabila a resurselor. Trebuie sa ne concentram asupra schemelor de investitii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al padurilor si apei, pe gestionarea deseurilor, pe construirea de locuinte eficiente enrgetic. Trebuie sa dezvoltam si sa imbunatatim cadrele legislative nationale privind tehnologiile verzi, cu stimulente si facilitati care sa sutina inovarea. Colaborarea mai stransa cu partenerii sociali si organizatiile neguvernamentale de mediu trebuie sa devina o prioritate a politicii de mediu', a spus ministrul Rovana Plumb. 

Trecerea la economia verde a fost tema dominanta si in cadrul intalnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, presedintele Comitetului Economic si Social European (EESC). 

Ministrul roman al Mediului a solicitat presedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oras din Romania care sa participe in anul 2015 la selectia pentru 'capitala verde' a Europei. 

Subiectul initiativei regionale Sinergia Marii Negre a fost de asemenea abordat, ministrul Plumb insistand asupra faptului ca Romania doreste sa-si asume un rol mai activ in aceasta privinta, un prim semnal urmand a fi dat la Conventia Ramsar desfasurata in luna iulie la Bucuresti. 

Rovana Plumb a participat si la Summit-ul 'The future Women Want' ('Viitorul pe care si-l doresc femeile'). 

'Romania recunoaste importanta majora a nevoii de a asigura drepturi si oportunitati egale pentru femei in procesul de decizie politica si economica, si consider crucial sa aloce resurse in acest scop si sa elimine orice bariera care impiedica femeile sa participe deplin in economie. Sprijinim tratarea ca prioritate a masurilor menite sa promoveze egalitatea de gen si sustinerea femeilor in toate sferele de activitate, inclusiv participarea lor deplina la luarea deciziilor si management la toate nivelurile', a spus Rovana Plumb, cu acest prilej. 

Ministrul Mediului si Padurilor a participat si la doua reuniuni bilaterale cu ministrii omologi din Polonia si Italia. 

Principala tema de discutie avuta in vedere cu ministrul polonez Marcin Korolec s-a axat pe pregatirea agendei Consiliului Informal de Mediu de la Nicosia, din perioada 6 - 8 iulie 2012, organizat cu ocazia preluarii presedintiei rotative a UE de Cipru. 

Managementul zonei costiere a Marii Negre a fost subiectul discutat cu ministrul Mediului din Italia, Corrado Clini. La solicitarea ministrului roman al mediului, Clini va transmite la Bucuresti legislatia italiana aferenta domeniului. 

Conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20) s-a sefasurat la Rio de Janeiro in perioada 20-22 iunie 2012. 

Sursa: AGERPRES