Azomures poate parasi Bursa

Data publicarii: 26-06-2012 | Bursa

Traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding a ajuns sa controleze 96,43% din actiunile Azomures (AZO) si poate delista compania, dupa ce in oferta de preluare a cumparat 20% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice, cu 240,1 milioane lei. Potrivit datelor preliminare, Ameropa a reusit sa cumpere 108,1 milioane de actiuni, reprezenand 20,56% din capitalul Azomures. Rezultatele finale ale ofertei vor fi inregistrate maine sau joi in sistemul Bursei de Valori Bucuresti si ar putea diferi usor de cele preliminare.

Oferta de preluare a vizat un pachet reprezentand 24,12% din actiunile Azomures si s-a derulat in perioada 5 iunie - 25 iunie. Anterior lansarii ofertei, Ameropa controla indirect 75,87% din titlurile Azomures. Prin firma Pelican Fertilizers, pe care o detine, Ameropa a cumparat la jumatatea lunii martie firmele Eurofert si Azomures Holdings, de la investitorii turci care controlau Azomures.

Intrucat a ajuns sa detina peste 95% din actiunile Azomures, Ameropa poate cere celorlalti actionari ai companiei sa ii vanda titlurile la un pret echitabil inainte de delistarea companiei. De regula, pretul pe care actionarii minoritari il primesc inainte de delistare este acelasi cu cel propus in oferta de preluare. Potrivit legislatiei pietei de capital, o companie poate fi delistata in urma unei oferte de preluare daca ofertantul a ajuns sa detina peste 95% din actiunile societatii respective sau a preluat peste 90% din titlurile vizate in oferta.

In oferta de preluare, Ameropa a platit un pret de 2,22 lei/actiune, cu 8,8% peste cotatia de la Bursa anterioara lansarii operatiunii, de 2,02 lei/titlu. In aceasta perioada au fost plasate 5.045 de ordine de vanzare, cel mai mare vanzator fiind Fondul Proprietatea, care a cedat 11,12% din actiunile Azomures, pentru 130 milioane lei.

Integral in Curierul National