Hidroelectrica asigura bancile ca-si vor primi ratele la timp

Data publicarii: 26-06-2012 | Finante-Banci

  • Euro Insol: Compania a platit ieri o rata de 2,6 mil. euro unei banci. In perioada urmatoare se vor plati alteia 12 mil. euro
  • Surse din piata sustin ca problema intrarii in insolventa a societatii este legata de creditele care au fost garantate tocmai cu contractele care se urmaresc a fi anulate 

Bancile cu expunere pe Hidroelectrica nu au motive de ingrijorare in privinta recuperarii banilor, intrucat compania are fondurile necesare pentru achitarea platilor, a declarat avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica.

"Avem bani in cont si platim, de unde ingrijorarea bancilor? Vrem ca bancile sa ne fie parteneri intr-o colaborare onesta, bazata pe incredere. Hidroelectrica are bani pentru toate obligatiile de finantare la termen", a afirmat Borza, citat de Mediafax, precizand ca a platit ieri o rata de 2,6 mil. euro unei banci, iar in perioada imediat urmatoare va achita catre o alta institutie de credit suma de 12 mil. euro. Surse din piata de energie au declarat recent pentru Curierul National ca problema intrarii in insolventa a Hidroelectrica este legata, in principal, de creditele obtinute de aceasta in timpul mandatului de ministru al lui Adriean Videanu, credite care au fost garantate tocmai cu contractele care se urmaresc a fi anulate odata cu intrarea in insolventa.

"Exista o mare problema cu bancile, pentru ca s-a cerut garantarea creditelor de catre stat, dar se pare ca statul nu vrea sa acorde Hidroelectrica aceasta facilitate. Domnul ministru Chitoiu a dat asigurari ca bancile nu-si vor mari dobanzile si nici ratele, dar este putin probabil sa se intample acest lucru, pentru ca imprumuturile sunt garantate de contractele cu "baietii destepti". Or, tocmai pe aceste contracte vor sa le anuleze prin intrarea in insolventa. Si cum este foarte posibil ca bancile sa nu fie de acord cu anularea contractelor care garanteaza imprumuturile, atunci cand se va intampla acest lucru, bancile ar putea mari dobanzile si poate chiar si ratele", au mai spus sursele. Acestea au explicat ca aceste contracte "paguboase" nu pot fi reziliate de catre companie pentru ca ele contin niste clauze in urma carora Hidroelectrica ar urma sa plateasca daune imense. "Nu inteleg de ce s-a ales aceasta cale a insolventei, pentru ca platile catre banci s-au facut intotdeauna la timp, uneori chiar anticipat si nu au existat niciun fel de probleme in acest sens", au mai spus sursele.

Integral in Curierul National