Moody's a retrogradat Hidroelectrica la 'Caa1'si a retras calificativele companiei

Data publicarii: 29-06-2012 | Economie

Moody's Investors Service a revizuit in scadere, cu doua trepte, ratingul corporatist (CFR) si ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata) al Hidroelectrica, de la 'B2' la 'Caa1', cu perspectiva negativa, si a retras calificativele, finalizand astfel actiunea din 20 iunie, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

'Retrogradarea cu doua trepte a ratingurilor Hidroelectrica, la 'Caa1' urmeaza confirmarii intrarii voluntare in insolventa de catre Tribunalul Bucuresti, in data de 20 iunie 2012. Ratingul 'Caa1' reflecta cresterea semnificativa a riscului de incapacitate de plata si inerenta incapacitate de anticipare a evolutiilor viitoare, in cazul procedurilor de insolventa', sustine Richard Miratsky, vicepresedinte Moody's. 

Totusi, ratingul 'Caa1' include si opinia Moody's ca cererea de insolventa in acest caz specific nu constituie o intrare imediata in incapacitate de plata a Hidroelectrica, deoarece compania se concentreaza pe reorganizare sub administrare judiciara. 

De asemenea, agentia se asteapta ca Hidroelectrica sa functioneze in continuare si sa-si achite datoria, cel putin pe termen scurt. 

In 20 iunie Moody's a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la 'Ba1' la 'B2', ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa. 

Ratingul corporatist (CFR) si ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata) au fost retrogradate de la 'Ba1' la 'B2'. 

Hidroelectrica a solicitat insolventa pe 15 iunie 2012, pe fondul scaderii cifrei de afaceri in 2011 cu 10%, a cashflow-ului cu 27%, a datoriilor de peste 90 de zile la 470 milioane lei si a unor pierderi financiare de 27 milioane euro in 2011 si de 25 milioane euro in 2012. 

Potrivit declaratiei presedintelui Consiliului de Administratie al societatii, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica nu urmareste falimentul sau nationalizarea societatii, ci reorganizarea unei companii care nu mai are lichiditati. 

Actionarii Hidroelectrica sunt statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 80,0561% din capital, si Fondul Proprietatea. 

Compania asigura o treime din totalul cantitatii de energie produsa in Romania. 

Sursa: AGERPRES