Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la 'BBB-

Data publicarii: 29-06-2012 | Finante-Banci

Agentia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul Romaniei la 'BBB-" pentru obligatiunile pe termen lung emise in moneda straina si locala, cu perspectiva stabila, mentinand astfel rating-ul tarii noastre in categoria investment grade, informeaza joi Ministerul Finantelor Publice.

Agentia de evaluare financiara a apreciat ca riscurile privind cresterea economica sunt in scadere, iar Guvernul va respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an. 

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul pentru datoria pe termen lung in moneda nationala la 'BBB', cu perspectiva stabila, confirmand si calificativul F3 pentru datoriile pe termen scurt, precum si plafonul de tara 'BBB+'. 

Potrivit MFP, mentinerea Romaniei in categoria tarilor cu risc scazut pentru investitii (investment grade) a avut in vedere atat perspectivele de crestere economica pentru acest an si accelerarea ritmului de crestere in anii urmatori, cat si continuarea consolidarii fiscale, pe fondul angajamentului Guvernului de a continua acordurile cu institutiile financiare internationale. 

Fitch a apreciat existenta unor rezerve externe semnificative ale Bancii Nationale a Romaniei, precum si faptul ca Guvernul Romaniei are la dispozitie sume de circa sase miliarde de euro din partea organismelor internationale, in conditiile in care datoria publica are o pondere relativ redusa in PIB, de circa 34%, cu perspective de stabilizare in jurul acestui nivel in urmatorii ani. 

Sursa: AGERPRES