Romania, amenintata cu suspendarea din CE

Data publicarii: 05-07-2012 | Finante-Banci

Procedura de suspendare a Romaniei din Consiliul European (CE) va fi initiata de liderul eurodeputatilor crestin-democrati germani, pentru "lipsa standardelor minime functionarii statului de drept”.

Eurodeputatul Markus Ferber, presedinte al delegatiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European a declarat, in exclusivitate, pentru "Adevarul" Europa, ca va initia demersurile pentru o sanctiune fara precedent impotriva Romaniei din cauza "pericolelor care ameninta statul de drept".

"Sunt extrem de ingrijorat in legatura cu situatia din Romania. Ceea ce se intampla este impotriva spiritului si principiilor Uniunii Europene. Voi contacta Comisia Europeana si institutiile europene pentru a face toti pasii necesari in vederea suspendarii voturilor Romaniei din Consiliul European, pentru lipsa asigurarii standardelor minime functionarii statului de drept", a declarat Ferber.

Eurodeputatul german considera ca procedura nu va fi una usoara, deoarece va fi nevoie de vot in Parlamentul European si este dezamagit de pozitia socialistilor si a liberalilor, care au refuzat o dezbatere in plen, la Strasbourg, pe tema situatiei din Romania.

Politicienii germani iau atitudine

Vizavi de monitorizarea Comisiei Europene asupra justitiei romanesti si continuarea acesteia, Ferber a spus ca "este necesar ca un control sa continue", referindu-se apoi si la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale.

Evolutiile din Romania "intrec in sens negativ tot ce am vazut pana acum in Ungaria", a declarat, pentru DPA, presedintele comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, informeaza RFI.

"Aici este vorba despre un partid care captureaza un stat intreg”, a mai spus Krichbaum, adaugand ca situatia din Romania trebuie discutata la nivel european.

Promisiune veche

Pe 3 iulie 2008, Markus Ferber avertiza, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, ca, din cauza evolutiilor politice la acel moment - demiterea Monicai Macovei si precedenta incercare de suspendare a presedintelui Romaniei -, sa-i fie blocate fondurile europene.

"Inainte de aderare, Romania, prin vocea Guvernului, a Parlamentului, a presedintelui si a tuturor responsabililor implicati in aderare, si-a luat un angajament ferm pentru reforme. Multe promisiuni facute inainte de aderarea la UE nu au fost respectate. (...) Sper ca guvernul roman sa inteleaga, in special daca va analiza situatia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, Romania va fi viitoarea tara vizata de Consiliul European", a spus atunci eurodeputatul german.

Sanctiuni pe care le risca Romania

Romania se poate astepta la un raport critic pe justitie, care sa arate in special lipsa de responsabilitate si vointa politica in  respectarea justitiei. Raportul urmeaza sa fie finalizat in maximum doua saptamani.

Instanta europeana poate stabili amenzi uriase pentru statele membre si le obliga sa se conformeze regulilor UE.

Derapajele democratice din Ungaria au dus la masuri fara precedent pentru Budapesta. Comisia a anuntat ca, din cauza deficitului excesiv, nu va mai primi fondurile europene pe 2013.

Romania risca suspendarea fondurilor anul acesta, pe cinci programe operationale care inseamna practic peste 90% din finantarea nerambursabila ce ii este destinata, din cauza neregulilor in sistemul de achizitii publice si de management.

Sursa: TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: