OCDE nu intrevede o reducere a somajului in actualul context economic
Data publicarii: 11-07-2012 | HR/Cariere
Rata somajului in economiile dezvoltate va ramane ridicata cel putin pana la finalul lui 2013, tinerii si angajatii necalificati urmand sa poarte povara celei mai slabe reveniri economice din ultimele patru decenii, a anuntat marti OCDE intr-un raport, preluat de agentia Reuters.
Nivelul somajului in cele 34 de tari din spatiul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica va ramane la 7,7 procente la finalul anului viitor, un nivel apropiat de cel de 7,9% din luna mai si care se traduce prin 48 de milioane de persoane fara loc de munca, se precizeaza in raportul 2012 Employment Outlook.
Recenta deteriorare a situatiei economice a reprezentat o veste foarte proasta pentru piata muncii, a explicat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. 'Este imperativ ca guvernele sa foloseasca toate mijloacele posibile pentru a-i ajuta pe cei care cauta un loc de munca, in special tineri, facilitand crearea de joburi si investind in educarea si calificarea tinerilor', a adaugat Gurria. El a prezentat concluziile raportului la Paris, unde se afla sediul organizatiei de tip think-tank.
Tarile trebuie sa atace problema crizei locurilor de munca cu masuri macroeconomice adecvate, incluzand masuri imediate in vederea stabilizarii sistemului bancar european. De asemenea, ar putea fi avuta in vedere si o relaxare a politicii fiscale daca guvernele isi vor asigura o anumita marja de manevra bugetara, a mai spus OCDE.
Provocarile cu care se vor confrunta factorii decizionali sunt, in anumite privinte, fara precedent, potrivit raportului: la aproape trei ani de la relansarea de dupa criza financiara globala, nivelul somajului din luna mai era cu doar 0,6 procente mai mic decat punctul culminant de 8,5% atins in octombrie 2009; angajarea in randul tinerilor a scazut cu aproape sapte procente, raportat la somajul global, de la inceputul crizei, iar angajarea pentru necalificati a scazut cu aproape 5 puncte.
Un alt aspect important este reprezentat de faptul ca locurile de munca temporare au crescut intr-un ritm sustinut, in contextul in care din ce in ce mai multe firme se tem sa faca angajari pe termen nelimitat din cauza climatului de nesiguranta economica. De asemenea, somajul pe termen lung a ajuns la 35 la suta din somajul total, fata de 27% inainte de criza, suscitand temeri cu privire la o crestere structurala, pe masura ce competentele se erodeaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri