Raiffeisen Bank a sarbatorit Ziua Investitorului la Kiev

Data publicarii: 13-10-2006
Cea de-a doua editie a conferintei "Ziua Investitorului" organizata de Raiffeisen International s-a bucurat de o rata mare de raspuns din partea comunitatii financiare, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Peste 110 analisti si investitori din cele mai importante centre financiare ale lumii au participat la aceasta conferinta pentru a obtine informatii despre  Raiffeisen International. Acesta editie a Zilei Investitorului a avut loc la Kiev, capitala Ucrainei, fiind prima data cand un astfel de eveniment este organizat intr-una dintre cele 15 piete din Europa Centrala si de Est unde grupul Raiffeisen International este prezent.

Alegerea acestui loc de desfasurare sublinieaza pe de o parte pozitia de top pe care o ocupa Raiffeisen International pe piata CSI, iar pe de alta parte evidentiaza importanta pe care fosta Banca Aval o are in grup. Acesta banca inseamna  cea mai mare achizitie pe care grupul Raiffeisen a facut-o vreodata. Noua entitate va fi relansata sub denumirea OJSC Raiffeisen Bank Aval.

Toti membrii consiliului de administratie al Raiffeisen International au participat la “Ziua Investitorului”. De asemenea, Raiffeisen Bank Aval din Ucraina si JSC Impexbank din Rusia au prezentat in premiera progresele obtinute in procesul de transformare, precum si detalii privind proiecte de importanta strategica.

Acordul asupra pretului de cumparare a accelerat procesul de intregare al Impexbank

Raiffeisen International si fostii proprietari ai JSC Impexbank au cazut de acord asupra platii finale pentru achizitia Impexbank, mai devreme decat s-a estimat initial. In momentul achizitiei, contractul prevedea plata in doua transe: prima in valoare de 500 de milioane de USD, care a fost platita la incheierea tranzactiei in mai 2006; iar cea de-a doua in valoare de 50 de milioane de USD care urma sa fie platita in 2007, pe baza rezultatelor financiare auditate pe 2006.

Acum, s-a stabilit ca valoarea celei de-a doua transe sa fie de 25 de milioane USD. Mai mult, conform contractului de achizitie semnat in ianuarie 2006, valoarea cladirii in care se afla sediul central a fost re-evaluata de un evaluator imobiliar independent si ca urmare, valoare de cumparare a fost majorata cu 30,2 milioane USD, pana la un total de 555,2 milioane USD. Acceptarea de comun acord a pretului de cumparare, mai repede decat s-a convenit, a permis Raiffeisen International sa accelereze fuziunea dintre Impexbank si ZAO Raiffeisenbank Austria. Incheierea legala a procesului de fuziune este prevazuta pentru 2007.

In plus, investitorii au fost informati despre procesul de re-branding si de echipa noua de management a bancii care va rezulta in urma procesului de fuziune. Noua banca se va numi ZAO Raiffeisenbank Austria. Board-ul noii banci va avea noua membri. Johann Jonach, care in prezent este Presedinte&CEO la actuala Raiffeisenbank din Rusia, va deveni CEO la noua entitate.

Profit consolidat previzionat pentru 2006 - 550 de milioane de euro

Consiliul de administratie al Raiffeisen International astepta o crestere puternica a veniturilor pe termen mediu in tarile CSI si mai ales in Ucraina si Rusia. Cu toate acestea, masurile de restructurare in Ucraina si Rusia in urma achizitilor bancilor Aval si Impexbank vor afecta veniturile grupului pe termen scurt. Raiffeisen International continua sa fie optimist cand ia in considerare potentialul de crestere al tarilor din regiunea de Sud-Est a Europei (SEE), dar in acelasi timp precaut din cauza restrictiilor impuse de autoritati cresterii  activitatii de creditare. In tarile din Europa Centrala (CE) grupul se concentreaza pe segmentele care au cresteri rapide cum sunt fondurile de investitii sau produsele de asigurari, in completarea activitatilor lor traditionale.

“Previzionam un profit consolidat de aproximativ 550 milioane euro la sfarsitul lui 2006. Acest nivel al profitului nu include vanzarea Raiffeisenbank Ukraine si a participatiei minoritare in banca TuranAlem din Kazakhstan”, a spus Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International. Banca a declarat anterior ca profitul sau consolidat la sfarsitul anului se va ridica la cel putin 500 de milioane euro.

Conducerea bancii estimeaza ca nivelul total al activelor va inregistra o crestere anuala de cel putin 20% pana in 2008. Cele mai semnificative cresteri vor fi inregistrate de tarile din Comunitatea Statelor Independente, in mare parte datorita achizitiilor realizate in aceasta regiune. In aceeasi perioada, reteaua de unitati in Europa Centrala si de Est va creste cu aproximativ 450 de unitati.

Raiffeisen International isi propune sa atinga un nivel al rentabilitatii capitalului (ROE) inainte de impozitare de cel putin 25% pana la sfarsitul anului 2009. Un alt obiectiv este ca nivelul ratei cost/venit sa fie sub 58%, ceea ce inseamna o rata risc/castiguri de aproximativ 15%.

In fiecare toamna, Raiffeisen International organizeaza Ziua Investitorului. Acest demers permite comunicarea eficienta si un schimb de opinii cu comunitatea financiara, la cel mai inalt nivel.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: