Bancherul saracilor a luat premiul Nobel pentru pace

Data publicarii: 13-10-2006
Premiul Nobel pentru pace pe 2006 a fost atribuit vineri bancii Grameen Bank din Bangladesh si fondatorului acesteia, Muhammad Yunus, pentru contributia adusa la incercarea de a eradica saracia, relateaza Reuters. "Yunus si Grameen Bank au aratat ca fie si cei mai saraci dintre saraci pot munci pentru propria prosperitate", a declarat comitetul de la Oslo, format din cinci membri, care desemneaza castigatorul anual al premiului Nobel pentru pace.

"Pacea durabila nu poate fi atinsa daca grupuri largi ale populatiei nu gasesc modalitati de a iesi din saracie", a argumentat comitetul, precizand ca scopul lui Yunus este de a pune capat saraciei mondiale.

Bancherul si banca pe care o conduce sunt castigatori-surpriza ai premiului de 10 milioane de coroane suedeze (1,36 milioane de dolari). Ei au fost alesi dintre 191 de candidati. Premiul va fi inmanat la Oslo, la 10 decembrie.

"Este fantastic, incredibil. Multumesc!", a declarat Yunus la televiziunea norvegiana NRK dupa anuntarea castigatorului.

Grameen Bank acorda imprumuturi mici fermierilor, pescarilor, mestesugarilor si altor categorii sarace ale populatiei fara sa le ceara garantii.

Scopul Natiunilor Unite este de a injumatati pana in 2015 proportia din randul populatiei mondiale a oamenilor care traiesc in conditii de saracie extrema.

NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro: