FMI si-a revizuit estimarile privind cresterea economiei mondiale

Data publicarii: 17-07-2012 | International

Fondul Monetar International si-a revizuit luni, in scadere, estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2012 si 2013 si a avertizat ca ar putea sa le revizuiasca din nou daca factorii de decizie din Europa nu actioneaza rapid si decisiv pentru a pune capat crizei datoriilor, transmite AFP si Reuters.

Intr-o editie revizuita a raportului semi-anual World Economic Outlook, FMI estimeaza in prezent ca Produsul Intern Brut mondial va creste cu 3,5% in 2012 (fata de 3,6% cat estima in luna aprilie) si cu 3,9% in 2013 (in scadere fata de 4,1% cat estima in urma cu trei luni). 

'In ultimele trei luni, relansarea mondiala a dat noi semne de incetinire. Cel mai urgent risc pentru economia globala este ca un raspuns intarziat sau insuficient ar putea escalada criza din zona euro', estimeaza FMI in noul sau raport. 

In cazul economiilor avansate, FMI estimeaza ca acestea vor creste cu 1,4% in acest an si cu 1,9% in 2013. Pentru zona euro, FMI si-a mentinut estimarile referitoare la contractie de 0,3% in acest an, urmata de o crestere de 0,7% in 2013 (cu 0,2 puncte procentuale mai putin decat estima in luna aprilie). Potrivit FMI, economia spaniola se va contracta atat in acest an cat si anul urmator. 

In cazul economiilor emergente, FMI si-a revizuit in jos cu 0,1 puncte procentuale estimarile atat pentru acest an, pana la 5,6%, cat si pentru anul urmator, pana la 5,9%. FMI si-a revizuit prognozele privind avansul economiei chineze pana la 8,0% in acest an (de la 8,2% cat estima in luna aprilie) si la 8,5% in 2013 (de la 8,8% cat estima anterior). FMI a decis o revizuire si mai importanta in cazul Indiei, unde prognozeaza o crestere de 6,1% in acest an si un avans de 6,5% in 2013, ambele cu 0,7% mai putin decat estima in luna aprilie. 

Fondul a laudat masurile adoptate de liderii europeni la summitul din luna iunie apreciindu-le drept 'pasi in directia corecta' dar a cerut mai multa integrare fiscala si bancara. In plus, FMI a facut un apel pentru crearea unui program pan-european de garantare a depozitelor si a unui mecanism pentru solutionarea bancilor cu probleme. 'Principala prioritate este solutionarea crizei din zona euro', subliniaza FMI. De asemenea, Fondul a cerut Bancii Centrale Europene sa ofere suficiente lichiditati pentru a sprijini bancile si sa continue sa relaxeze politica monetara. 

Decizia Fondului Monetar International nu constituie o surpriza deoarece directorul general al FMI, Christine Largarde, a anuntat inca de la inceputul acestei luni ca Fondul isi va revizui in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in acest an. 

Sursa: AGERPRES