RAPORT PE JUSTITIE. Comisia Europeana critica DUR guvernul Ponta

Data publicarii: 17-07-2012 | Politica

Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar din Romania, in actualul context politic de la Bucuresti, se arata in raportul preliminar privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, care va fi facut public maine la Bruxelles.

"Comisia considera ca pasii recenti facuti de guvernul Romanie ridica ingrijorari serioase cu privire la respectarea acestor principii fundamentale. Aceste masuri au fost luate intr-un sistem politic puternic polarizat in care neincrederea si acuzatiile dintre actorii politici sunt o obisnuinta. Totusi acest context politic nu poate justifica natura sistematica a catorva actiuni. In timp ce anumite actiuni pot fi explicate prin aceasta polarizare politica, ele au ridicat indoieli serioase privind angajamentele de arespecta statul de drept sau intelegerea fuctionarii statului de drept intr-un sistem democratic. Punerea sub semnul intrebarii ale unor decizii ale instantelor, subminarea Curtii Constitutionale, rasturnarea unor proceduri consacrate si incalcarea principiului separatiei puterilor in stat au pus sub semnul intrebarii angajamentul guvernului de a respecta statul de drept si independenta justitiei. Comisia Europeana este extrem de ingrijorata de incercarile de manipulare si de amenintarile la adresa institutiilor parte a sistemului judiciar si care pot afecta societatea in ansamblu. Desi acest raport vizezeaza evolutiile din ultimii cinci ani, controversele recente ameninta serios progresele inregistrate pana acum si ridica serioase semne de intrebare asupra reformelor deja inceput ", se arata in draftul de raport.

Presiunile asupra Curtii Constitutionale considerate inacceptabile

Comisia Europeana remarca activitatea ANI si DNA si avertizeaza ca viitoarele numiri in functiile de Procuror general si de sef al DNA vor fi "indicatori cheie pentru sustenabilitatea reformei". "Comisia cere guvernului sa ia masurile necesare pentru aremedia daunele aduse reformei in ultimele saptamani", se arata in document.

Integral in Gandul.info