FT: Perspectivele bancilor din estul Europei s-au imbunatatit

Data publicarii: 20-07-2012 | Finante-Banci

 


Imprumuturile ieftine acordate de Banca Centrala Europeana au stabilizat sistemul bancar din Estul si centrul Europei.
 

Anul trecut, situatia devenise critica pentru sistemul bancar din estul si centrul Europei. Pe masura ce bancile occidentale se chinuiau sa respecte tintele de capital impuse de institutiile de reglementare, temerile ca acestea isi vor retrage capitalul din reprezentantele din fostul bloc estic erau in crestere, bancile occidentale detinand doua treimi din sistemul bancar din Europa de Est.

Retragerea capitalului ar fi provocat o noua prabusire a pietei de creditare, sau chiar o criza monetara. Ingrijorari similare aparusera si cu trei ani inainte, dupa prabusirea bancii de investitii americane Lehman Brothers, insa interventia ferma si la unison a institutiilor financiare si de reglementare in cadrul "initiativei Viena” a evitat retragerea bancilor occidentale de pe pietele emergente europene, aminteste publicatia financiara "Financial Times”.

Pericolul nu a trecut complet

Acum ca data limita pentru ca bancile occidentale sa respecte tinta de rezerve de capital de rangul I de 9% impusa de Autoritatea Bancara Europeana a trecut, bancile din estul si centrul Europei par sa fi scapat de presiuni. Lichidarea masiva anticipata acum sase luni nu s-a petrecut.

Cu toate acestea, "Financial Times” considera ca pericolul nu a trecut complet. Unele tari raman vulnerabile, in special cele din peninsula Balcanica, acolo unde bancile grecesti detin o cota insemnata de piata. Cu toate acestea, situatia din sistemul bancar din aceasta regiune s-a relaxat simtitor, fapt remarcat si in doua studii recente din partea bancilor austriece Erste Group Bank si Raiffeisen Bank International.


Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: