Criza politica ne-a taiat miliarde de euro din PIB

Data publicarii: 20-07-2012 | Economie

 

La inceputul lui iulie, Produsul Intern Brut pe 2012, exprimat in moneda unica, era echivalentul a 130,2 miliarde de euro. Acum, PIB-ul a scazut la 126,9 miliarde de euro.

Bugetul de stat pe acest an a fost construit pe baza unui scenariu in care Produsul Intern Brut (PIB) era estimat la 579,5 miliarde de lei. La inceputul crizei politice (in jurul datei de 2 iulie), aceasta suma, exprimata in moneda unica europeana, era echivalentul a 130,2 miliarde de euro, dar pana azi a scazut continuu, ajungand la mai putin de 127 de miliarde de euro.

Exprimat in valuta americana, PIB-ul era echivalentul a 164,5 miliarde de dolari in primele zile ale crizei politice si a scazut in prezent pana la 156 de miliarde de dolari. Asadar, statistic vorbind, Romania a pierdut in mai putin de o luna peste 3 miliarde de euro, respectiv 8,5 miliarde de dolari din cauza acestei crize politice.

Costuri de imagine inestimabile


Pe de alta parte, legea bugetului de stat pe acest an prevedea venituri de 195,3 miliarde de lei si cheltuieli de 206,5 miliarde de lei. Transformati in euro sau dolari, si acesti bani sunt semnificativ mai putini acum decat la inceputul lui iulie.

"Din cauza deprecierii cursului, suntem cu aproximativ 5%  mai saraci. In partea a doua a anului vom vedea toate efectele deprecierii si, pe termen mediu, cred ca se vor mai adauga la pierdere 2-3% din PIB, in principal din cauza reducerii investitiilor, creditarii si consumului. O estimare grosiera arata ca vom pierde intre doua si patru miliarde de euro in acest an", ne-a declarat Marian Dusan, liderul grupului de reflectie Romanian Business Accelerator, specializat in atragerea de investitii straine in tara noastra.

Dusan atrage atentia ca scandalurile politice ne costa milioane de euro plus o deteriorare cu costuri inestimabile a imaginii Romaniei pe plan extern. Insa "suntem romani si trebuie sa luptam sa ne castigam demnitatea pe plan international", conchide Marian Dusan.


Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: